Tarta ze śliwkami - galette
Witajcie słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na kawałek wspaniałej w smaku tarty galette ze śliwkami. Weekend a więc coś słodkiego do kawki być musi. Ja cały weekend wypoczywam i się kuruje i powiem wam, że czuję się zdecydowanie lepiej. Jednak przeziębienie trzeba odrobinkę wyleżeć i już. A co tam u was, jak spędzacie wolny czas.
Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, taką tartę możecie zrobić ze śliwkami, jabłkami lub innymi owocami a nawet w wersji wytrawnej z warzywami. To ciasto jest po prostu obłędne i bardzo proste do przygotowania.
Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (użyłam od Kłos-Pol)
- 150 g zimnego masła (zawartość tłuszczu 82 %)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- śliwki
- cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i pokrojone zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, chowamy je na godzinę do lodówki.
Śliwki kroimy na ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na kształt owalnego koła. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - taką dużą z piekarnika. Na środku układamy owoce, pozostawiamy wolne brzegi ciasta. Następnie brzegi zakładamy na owoce do środka. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 40 minut, następnie pieczemy jeszcze 5 minut - grzanie -dół. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem i możemy jeść. Pysznie smakuje jeszcze na ciepło, spróbujcie także podać ją z gałką lodów.
Smacznego.
Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :-) i szybko znika :-)
UsuńTaka tarta to spełnienie marzeń :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTarta ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacha z owocami :) i też nie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Nie dość, że pyszna, to jeszcze prezentuje się cudownie smakowicie!
OdpowiedzUsuńMarzenko wolny czas spędzam tak jak Ty- czyli sie kuruję;D
OdpowiedzUsuńa ciacho wygląda świetnie:)
wyszła idealnie!
OdpowiedzUsuńAle to cudownei wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rustykalne tarty...mega 😋
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho kochana :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł rano do kawy.
OdpowiedzUsuńMaruda
Idealna! Gdyby tak można było sięgnąć po ten kawałek przez monitor... Pycha! <3
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Chodzi o blaszkę, na której normalnie stawia się blaszkę z ciastem? Bezpośrednio na tę blaszkę kładę to ciasto?
OdpowiedzUsuńTak bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Taką dużą co jest w każdym piekarniku 😃
UsuńMam pytanko. Czy faktycznie ciasto kładziemy bezpośrednio na blaszkę z piekarnika?
OdpowiedzUsuńTak 😃
UsuńJak chrupiąco i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Zjadłabym z przyjemnością, tym bardziej, że śliwki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTe przypieczone śliwki to prawdziwe cudo :)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńPędzę do Ciebie przez morza...
Wyborny wypiek!
OdpowiedzUsuńPyszna :D Idealna na jesienną aurę ^^
OdpowiedzUsuńmmmm no zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńCudowna ta tarta <3
OdpowiedzUsuńPyszna, jeszcze nie robiła, ale wiem że jest pyszna :D
OdpowiedzUsuń