Ciasto marchewkowe z jabłkami
Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja jesienią, tak samo jak szarlotka. Musiałam je ponownie zrobić, bo ostatnio zniknęło tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Ciasto jest mega szybkie i mega łatwe, wyjdzie bez problemu każdemu. Ja do swojego ciasta daje zawsze starte jabłka lub posiekane ananasy, takie ciacho robiła moja mama a teraz robię i ja. W starym zeszycie z przepisami są orzechy włoskie, ja ze względu na alergię ich nie dodaje, dałam zamiennie migdały i orzechy ziemne. Ale wy możecie dać oczywiście włoskie.
Do ciasta marchewkowego obowiązkowo krem - ja najczęściej sięgam po serek philadelphia, niestety go teraz nie dostałam i dałam mascarpone. Powiem wam, że wyszło bardzo pyszne, orzechowe i pełne cynamonowego posmaku. Kto ma ochotę, zapraszam na kawałek.
Składniki:
- 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (średnio 3-4 sztuki)
- szklanka startych na dużych oczkach jabłek (2 sztuki)
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 260 g mąki orkiszowej jasnej
- 180 ml oleju
- 160 g posiekanych orzechów
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
krem
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- mały słoik dżemu porzeczkowego
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puch. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy, wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon, ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy startą marchewkę, jabłka, posiekane orzechy i mieszamy łyżką.
Blaszkę (38x25) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Przygotowujemy krem - serek mascarpone mieszamy z masłem orzechowym, cytryną i cukrem pudrem.
Ciasto kroimy na pół wzdłuż, smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy ciastem i rozsmarowujemy pozostały krem. Posypujemy cynamonem i dekorujemy orzechami.
Pięknie wygląda. Na pewno jeszcze lepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńOj jest bardzo pyszne :-)
Usuńwspaniałe ciacho na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńpięknego dnia:)
Dziękuje kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńLubimy ciasto marchewkowe takie mocno cynamonowe :D
OdpowiedzUsuńDużo cynamonu być musi :-)
UsuńUwielbiam zdrowe odmiany ciast, a marchewkowe szczególnie :)
OdpowiedzUsuńMy również. A marchewkowe jest super :-)
UsuńTakiej wersji marchewkowego ciasta jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne. Polecam :-)
UsuńLubię marchewkowe mocno pachnące przyprawami, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPycha, nieskromnie podstawiam talerzyk po kawałek takiego ciacha ;) :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńNo powiem tylko wow! Wspaniała szarlotka Kochana! Jeszcze takiej szarlotki nie widziałam...
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńMam w planie wypróbować bo wygląda super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTylko mam pytanie jaka ta mąka orkiszowa ma być ? Bo widzę że są 500 650, 700 :)
Pozdrawiam
Ja miałam typ 700 😃
UsuńBardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, a marchewkowe to wśród nich klasyk :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńlubię i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho.Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńProste i boskie w smaku :)
OdpowiedzUsuńoj tak to zdecydowanie ciasto w jesiennym klimacie :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Jabłka zdecydowanie królują :-)
UsuńRewelacyjne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, jesienią również robię podobne :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Niestety moje się trochę mniej udało. Zrobiłam na blaszce nawet ciut mniejszej niż podane a ciasto ledwo co wyrosło, a dodatkowo w środku zrobił się zakalec :( na szczęście w smaku smaczne, ale niewątpliwie wyszło inne niż na obrazku.
OdpowiedzUsuń