Ciasto marchewkowe z jabłkami


Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja jesienią, tak samo jak szarlotka. Musiałam je ponownie zrobić, bo ostatnio zniknęło tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Ciasto jest mega szybkie i mega łatwe, wyjdzie bez problemu każdemu. Ja do swojego ciasta daje zawsze starte jabłka lub posiekane ananasy, takie ciacho robiła moja mama a teraz robię i ja. W starym zeszycie z przepisami są orzechy włoskie, ja ze względu na alergię ich nie dodaje, dałam zamiennie migdały i orzechy ziemne. Ale wy możecie dać oczywiście włoskie. 
Do ciasta marchewkowego obowiązkowo krem - ja najczęściej sięgam po serek philadelphia, niestety go teraz nie dostałam i dałam mascarpone. Powiem wam, że wyszło bardzo pyszne, orzechowe i pełne cynamonowego posmaku. Kto ma ochotę, zapraszam na kawałek. 


Składniki:

- 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (średnio 3-4 sztuki)
- szklanka startych na dużych oczkach jabłek (2 sztuki)
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 180 ml oleju
- 160 g posiekanych orzechów
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu

krem
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki cukru pudru

- mały słoik dżemu porzeczkowego


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puch. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy, wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon, ponownie miksujemy.

Następnie dodajemy startą marchewkę, jabłka, posiekane orzechy i mieszamy łyżką.

Blaszkę (38x25) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Przygotowujemy krem - serek mascarpone mieszamy z masłem orzechowym, cytryną i cukrem pudrem.

Ciasto kroimy na pół wzdłuż, smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy ciastem i rozsmarowujemy pozostały krem. Posypujemy cynamonem i dekorujemy orzechami.






Komentarze

  1. Pięknie wygląda. Na pewno jeszcze lepiej smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciacho na niedzielę :)
    pięknego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy ciasto marchewkowe takie mocno cynamonowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zdrowe odmiany ciast, a marchewkowe szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji marchewkowego ciasta jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię marchewkowe mocno pachnące przyprawami, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, nieskromnie podstawiam talerzyk po kawałek takiego ciacha ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  8. No powiem tylko wow! Wspaniała szarlotka Kochana! Jeszcze takiej szarlotki nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam w planie wypróbować bo wygląda super apetycznie :)
    Tylko mam pytanie jaka ta mąka orkiszowa ma być ? Bo widzę że są 500 650, 700 :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, a marchewkowe to wśród nich klasyk :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciacho.Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. oj tak to zdecydowanie ciasto w jesiennym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczne, jesienią również robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudnie. Niestety moje się trochę mniej udało. Zrobiłam na blaszce nawet ciut mniejszej niż podane a ciasto ledwo co wyrosło, a dodatkowo w środku zrobił się zakalec :( na szczęście w smaku smaczne, ale niewątpliwie wyszło inne niż na obrazku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.