Muffinki z mąki ryżowej - bez glutenu
Dzień dobry kochani. No i mamy weekend a jak weekend to coś słodkiego do kawki być musi. Mam dla was przepis na świetne muffinki z mąki ryżowej, ciekawa byłam jak smakują - przepis mam z książki "Wszystkie poranki świata". Powiem tak - są genialne w smaku, naprawdę pyszne - musicie koniecznie je spróbować. Do kawki idealne. Możecie je posypać jeszcze cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem. Ale uwierzcie, że takie same już są super. Ja w ten weekend planuje odrobinkę odpocząć, tak po prostu poleniuchować no i oczywiście coś pogotować, planuje również jakieś większe zakupy bo zapasy się pokończyły. A wy co planujecie ? życzę wam cudownego weekendu i smacznego.
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (wersja zwykła lub bez glutenu)
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 300 ml napoju lub mleczka kokosowego
- 75 g masła
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i szczyptę soli. Miksujemy wszystko mikserem na puch. Następnie dodajemy napój lub mleczko kokosowe i rozpuszczone masło. Wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.
Na blaszce układamy foremki do muffinek - ja miałam silikonowe i nalewamy porcję ciasta - tak do 3/4 wysokości foremek. Nie martwcie się konsystencją ciasta - będzie dość rzadka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy muffinki przez 25-30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy na 5 minut w foremkach, następnie je wyciągamy i układamy do wystudzenia na kratce. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
ale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPuchate :)
OdpowiedzUsuńUWielbiam do kawki :)
OdpowiedzUsuńOj tak są idealne :-)
UsuńFajne takie babeczko/biszkopciki :)
OdpowiedzUsuńWygladają na bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńI takie są :-) w smaku wspaniałe :-)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite muffinki <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńbardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńFajne, bardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńMufinki z dodatkiem mleczka kokosowego to na pewno niebo w ustach :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :-)
UsuńBardzo fajny przepis Marzenko :)
OdpowiedzUsuńNa bezglutenwą muffinkę chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńostatnio znalazłam proszek do pieczenia bez glutenowy:) a muffinki wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńCzy w środku powinny być lekko wilgotne/mokre?
OdpowiedzUsuńZ mąką ryżową jeszcze nie eksperymentowałam, ale babeczki wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń