Zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką
Nie macie pomysłu co zrobić dzisiaj na obiad ? ja polecam wam zapiekankę. W zasadzie powstała ona przy okazji czyszczenia lodówki, ale zawsze takie zapiekanki wychodzą najlepsze w smaku. Podstawowym składnikiem jest makaron plus dodatki, które znalazłam w lodówce. Co można do niej dodać - w zasadzie wszystko co macie pod ręką. Razem wymieszać i zapiec z serem i już mamy fajne i syte danie. Takie zapiekanki często robię na różne spotkania rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Są łatwe i szybkie i nie musimy długo stać w kuchni szykując posiłek a spędzić czas miło z gośćmi.
To ja zostawiam wam przepis i życzę cudownego dnia.
Składniki:
- 500 g makaronu - mąka durum
- 1 brokuł
- 1 średnia cukinia
- 400 g pieczarek
- 150 g szynki
- 250 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół - majeranek, oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka mąki orkiszowej 1850
- 100 g żółtego sera
Makaron ugotować we wrzącej, solonej wodzie all dente, odcedzić. Pieczarki pokroić na kawałki, cukinię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na małe różyczki. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, wystarczy kilka minut. Szynkę pokroić w kostkę i delikatnie przesmażyć na patelni.
Makaron wymieszać w warzywami i szynką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z mąką i przyprawami oraz bazylią i zalać makaron, delikatnie wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 20 minut, następnie posypać startym serem i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego.
uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno syci :)
OdpowiedzUsuńKochana bardzo. Taka porcja starczy dla dużej rodziny :-)
UsuńTakie zapiekanki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńProste połącznie a jak cieszy podniebienie ;p
OdpowiedzUsuńOj tak Dorotko :-)
UsuńJa też bardzo lubię zapiekanki, tylko moje Babeczki trochę grymaszą na nie.
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki na pewno nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńAguś nam też nie. Moja rodzinka je uwielbia :-)
UsuńZapiekanki bardzo lubię :) Zawsze świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńU mnie też był makaron w wersji bezmięsnej....
OdpowiedzUsuńZapiekanka to zawsze fajny pomysł na obiad, wersja bez mięsa bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o tym sprawdzonym, a kompletnie przeze mnie zapomnianym przepisie. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo kochana. Pozdrawiam :-)
Usuńu mnie dziś rosołek ale muszę na jutro coś wymyśleć :D
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi na nią smaka!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńSuper danie! Idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę bardzo pysznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńchyba czas się przeprosić z zapiekankami, dawno nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńEwuś oj warto. Zwłaszcza teraz :-)
UsuńJak zawsze same pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńMoje klimaty bo makarony kocham :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki☺
OdpowiedzUsuń