Bułeczki drożdżowe z sezamem


Te bułeczki robiłam już tyle razy a jeszcze na blogu nie ma przepisu, to niedopuszczalne. Więc szybko nadrabiam i wam go wrzucam. Przepis znalazłam już wieki temu u onijki i jest ze mną do dzisiaj. Buły wychodzą rewelacyjne, pyszne, chrupiące z wierzchu i zachowują świeżość nawet na drugi dzień. Koniecznie musicie takie zrobić, bo wyjdą każdemu. Nie musicie tak zwijać jak ja, możecie uformować po prostu bułki w kształcie kulki i już. Ale takie pozwijane super się prezentują. To co robimy wspólnie takie buły !!!


Składniki:

- 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni)
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 680 g mąki pszennej typ 500

- sezam lub mak do posypania
- 1 jajko do posmarowania 

Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.

Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól. Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy. Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie ciasto dzielimy na 12 części i każdą z nich rolujemy na wałeczek. Formujemy bułeczki, najpierw zawiązujemy jakby taki supeł (wszystko jest na zdjęciach) a potem owijamy pozostałym ciastem z dwóch stron. Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.










Komentarze

  1. ale cudowne, umilą każdy poranek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te bułeczki, jak z obrazka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tanie w przygotowaniu i naprawdę smaczne :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają, wielkie dzięki, że pokazałaś krok po kroku jak je zawijać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.