Ciasto jogurtowe z cynamonem i żurawiną


Ciasto jogurtowe to chyba jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast jakie znam. Gdy dopadnie mnie chęć na ciasto, albo spodziewam się gości bardzo często je piekę. Uwielbiam w nim jeszcze to, że można je przygotować na wiele sposobów, dodać owoce, bakalie czy orzechy, polać polewą czekoladową czy przełożyć kremem. Ja tym razem zrobiłam taką jesienno-zimową wersję z cynamonem i żurawiną, dodałam także karob. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne a żurawina świetnie się wkomponowała. Ciasto jogurtowe jest pyszne także na drugi i trzeci dzień, oczywiście jak wam zostanie, co u mnie zdarza się bardzo rzadko. 
Miłego dnia kochani.


Składniki:

- kubek jogurtu naturalnego (400 g)
- kubek cukru trzcinowego
- kubek oleju słonecznikowego (Woj-Len)
- 3 kubki mąki pszennej
- 5 jajek
- łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki karobu lub kakao
- 200 g suszonej żurawiny

- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
- łyżka bułki tartej do wysypania blaszki


Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, karob i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. 

Na koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką.

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.


Komentarze

  1. Oj tak ciasto jogurtowe to super baza! Można tworzyć tyle wariacji, że głowa mała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bardzo lubię ciasta jogurtowe- długo zachowują świeżość a smak też zachwyca:)
    pięknie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta pachnące cynamonem, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne <3 Również lubię takie ciasta! Doskonałe i z kremem, i bez :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pracy nie wiele a jakie pyszności powstają! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie proste ciasto wszystko można do niego dodać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka w nowej odsłonie. Pyszne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne ciacho na podreperowanie jesiennej chandry :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ciacho na taką aurę:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pełne aromatu i takie proste do wykonania. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.