Ciasto jogurtowe z cynamonem i żurawiną
Ciasto jogurtowe to chyba jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast jakie znam. Gdy dopadnie mnie chęć na ciasto, albo spodziewam się gości bardzo często je piekę. Uwielbiam w nim jeszcze to, że można je przygotować na wiele sposobów, dodać owoce, bakalie czy orzechy, polać polewą czekoladową czy przełożyć kremem. Ja tym razem zrobiłam taką jesienno-zimową wersję z cynamonem i żurawiną, dodałam także karob. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne a żurawina świetnie się wkomponowała. Ciasto jogurtowe jest pyszne także na drugi i trzeci dzień, oczywiście jak wam zostanie, co u mnie zdarza się bardzo rzadko.
Miłego dnia kochani.
Składniki:
- kubek jogurtu naturalnego (400 g)
- kubek cukru trzcinowego
- kubek oleju słonecznikowego (Woj-Len)
- 3 kubki mąki pszennej
- 5 jajek
- łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki karobu lub kakao
- 200 g suszonej żurawiny
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
- łyżka bułki tartej do wysypania blaszki
Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, karob i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką.
Na koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka.
ale puszyste, cudowne :)
OdpowiedzUsuńWyszło naprawdę pyszne :-)
UsuńPachnie jesienią :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Marzenko
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńOj tak ciasto jogurtowe to super baza! Można tworzyć tyle wariacji, że głowa mała :)
OdpowiedzUsuńOj tak, wariacji jest naprawdę mnóstwo :-)
UsuńMnniam mniam:D
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię ciasta jogurtowe- długo zachowują świeżość a smak też zachwyca:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszło:)
Dziękuje Renatko :-)
UsuńLubię ciasta pachnące cynamonem, mniamm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurtowce☺
OdpowiedzUsuńSą pyszne i zawsze się udają :-)
Usuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńIdealne <3 Również lubię takie ciasta! Doskonałe i z kremem, i bez :)
OdpowiedzUsuńTak Aguś, są niezawodne w każdej sytuacji :-)
UsuńPracy nie wiele a jakie pyszności powstają! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ciasto wszystko można do niego dodać :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńKlasyka w nowej odsłonie. Pyszne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho na podreperowanie jesiennej chandry :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Asiu, jest dobre na wszystko :-)
UsuńIdealne ciacho na taką aurę:-)
OdpowiedzUsuńPełne aromatu i takie proste do wykonania. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aguś, pozdrawiam :-)
Usuń