Kotlety mielone z kukurydzą



Kotlety mielone - najbardziej ulubione danie mojego Juniora. Zawsze, gdy je robię pojawia się w kuchni i pyta z czym tym razem je przygotowuje. Czasami sam coś podpowiada. I tak było i tym razem, gdy przygotowywałam mięso wpadł do kuchni i od razu wyciągnął puszkę kukurydzy. Bardzo lubi tą wersję mielonych. Takie kotlety są świetne jako danie obiadowe a także super pasują jako dodatek na kanapki. Możemy je wykorzystać nawet do sałatki, zrobić domowego burgera. A wy co najczęściej dodajecie do mielonych ? jakie są wasze ulubione wersje. Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 



Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- sól, pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- bułka tarta z siemieniem do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy Woj-Len


Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, kukurydzę, paprykę, zioła, sól, pieprz i mleko. Mieszamy.

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por drobno kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej z siemieniem - bułkę miksuje razem z siemieniem lnianym. 

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kotlety na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Możemy także upiec je w piekarniku.
Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem, buraczkami.




Komentarze

  1. Super pomysł na mielone :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam mielone jadam tylko u mamy ;) ale fajny pomysł z tą kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlet mielony nieco inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bo te kotlety można przygotować na wiele sposobów :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do mielonych najczęściej dodaję pieczarki. Ale mój junior mielonego nie ruszy. Dla niego jedynym możliwym mięsem jest kotlet z fileta z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój kiedyś też nie lubił, teraz mu się smaki zmieniły :-)

      Usuń
  7. kukurydze lubię więc to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia - szczerze mówiąc do kotletów kukurydza średnio mi pasuje...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.