Kotlety mielone z kukurydzą
Kotlety mielone - najbardziej ulubione danie mojego Juniora. Zawsze, gdy je robię pojawia się w kuchni i pyta z czym tym razem je przygotowuje. Czasami sam coś podpowiada. I tak było i tym razem, gdy przygotowywałam mięso wpadł do kuchni i od razu wyciągnął puszkę kukurydzy. Bardzo lubi tą wersję mielonych. Takie kotlety są świetne jako danie obiadowe a także super pasują jako dodatek na kanapki. Możemy je wykorzystać nawet do sałatki, zrobić domowego burgera. A wy co najczęściej dodajecie do mielonych ? jakie są wasze ulubione wersje. Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 4 pieczarki
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- sól, pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- bułka tarta z siemieniem do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy Woj-Len
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, kukurydzę, paprykę, zioła, sól, pieprz i mleko. Mieszamy.
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por drobno kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej z siemieniem - bułkę miksuje razem z siemieniem lnianym.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kotlety na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Możemy także upiec je w piekarniku.
Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem, buraczkami.
Super pomysł na mielone :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJa tam mielone jadam tylko u mamy ;) ale fajny pomysł z tą kukurydzą :)
OdpowiedzUsuńKotlet mielony nieco inaczej :)
OdpowiedzUsuńTak, bo te kotlety można przygotować na wiele sposobów :-)
Usuńapetyczne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentują.
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńUwielbiam takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)
Ja do mielonych najczęściej dodaję pieczarki. Ale mój junior mielonego nie ruszy. Dla niego jedynym możliwym mięsem jest kotlet z fileta z kurczaka.
OdpowiedzUsuńMój kiedyś też nie lubił, teraz mu się smaki zmieniły :-)
Usuńkukurydze lubię więc to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
UsuńNigdy nie próbowałam takiego połączenia - szczerze mówiąc do kotletów kukurydza średnio mi pasuje...
OdpowiedzUsuń