Zupa krem z dyni i batatów
Dzisiaj zapraszam was na miseczkę pysznej zupy dyniowej z batatem. Uwielbiam dynię i uwielbiam bataty a połączenie tych warzyw w zupie to strzał w dziesiątkę. Wyszła bardzo fajna, gęsta zupa, pełna smaku. Koniecznie spróbujcie sami taką zrobić.
Pogoda za oknem w sumie jest jeszcze znośna, co prawda codziennie nie ma słońca, pokazują się mgły i jakieś przelotne deszcze, często jest zachmurzone niebo, ale powiem wam, że takiej ładnej pogody w listopadzie to dawno już nie było. Mi zazwyczaj listopad kojarzy się przede wszystkim z deszczem, burą i szarą pogodą. A tu niespodzianka.
Dzisiaj dzień wolny, więc my korzystamy z pogody, planujemy spacer i odwiedziny u rodziny. A wy jakie macie plany ? miłego dnia kochani.
Składniki:
- mała dynia Hokkaido
- 1 batat
- 200 ml napoju kokosowego
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu curry
- pół łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju
- uprażone pestki dyni
Dynię i batata kroimy na kawałki, smarujemy warzywa olejem i posypujemy solą. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie warzywa obieramy ze skórki a miąższ miksujemy blenderem.
Przekładamy warzywa do garnka, wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy do warzyw. Wlewamy napój kokosowy i wywar warzywny, zagotowujemy. Dodajemy imbir, curry, łyżkę masła, sól i pieprz. Jeżeli jest taka potrzeba zupę ponownie miksujemy blenderem, aby była gładka i nie miała grudek. Przelewamy na talerze i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut. Możemy także podać zupę z grzankami.
zupa z dyni rządzi :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek ma ta zupka ;)
OdpowiedzUsuńTak to prawda :-)
UsuńTo chyba jedna z naszych ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńJuż sam kolor zachęca do jedzenia! Pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńKolorek ma cudowny i na pewno smak genialny :) Pyszna zupka Marzenko :)
OdpowiedzUsuńu mnie w tym roku jeszcze nie było zupy dyniowej :) ale na pewno będzie :D
OdpowiedzUsuńOj to musisz koniecznie zrobić :-)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńManim! Prawdziwa pyszność ;D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBataty i dynia - cudowne i pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Chętnie zjadłabym talerz takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńWygląda cudnie.
OdpowiedzUsuń