Chlebek bananowy z borówkami
Dzisiaj zapraszam was na kawałek mojego ukochanego chlebka bananowego. To ciasto robię dość często i dodaje różne składniki, raz orzechy, raz bakalie czy owoce. Zawsze smakuje i zawsze wychodzi pyszne. To ciasto możecie zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, dać dzieciom do szkoły. Jest to taki rodzaj ciasta, że w zasadzie można go jeść bez wyrzutów sumienia, potraktować jako posiłek i to pełnowartościowy. Chlebek bananowy ma w sobie wszystko co najlepsze. Zresztą jestem pewna, że nie raz go już robiłyście. To ja życzę wam smacznego i uciekam dalej.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (450 g po obraniu)
- 5 jajek
- 100 g masła orzechowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki orkiszowej jasnej (Kłos-Pol)
- 120 g mąki ryżowej (Kłos-Pol)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g borówek amerykańskich
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Banany kroimy na kawałki i przekładamy je do miski, dodajemy jajka i masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę orkiszową i ryżową, proszek do pieczenia i cynamon i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy łyżką.
Blaszkę (keksówka 40 cm) smarujemy olejem i posypujemy mąką ryżową, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 45 minut.
Ciasto studzimy na kratce.
Bardzo lubimy taki chlebek. Twoja wersja zachwyca 😊
OdpowiedzUsuńJest pyszny Aguś :-) pozdrawiam :-)
UsuńNo i przyznam się, że ja nigdy chlebka bananowego nie upiekłam! Głównie dlatego, że ile bym bananów do domu nie przyniosła, na ciasto nigdy nie zostaje :)
OdpowiedzUsuńKochana ja zawsze odkładam specjalnie do ciasta. Koniecznie upiecz - jest obłędne w smaku :-)
UsuńLubię Twoje zdjęcia i to co na nich pokazujesz bo czuć z nich takie ciepło i klimat :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana, aż mi tak miło na sercu :-)
Usuńpyszne i zdrowe ciacho :) chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho, w sam raz na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszne :-)
Usuńwygląda apetycznie. Muszę kiedyś spróbować, tym bardziej że lubię banany i borówki :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana, naprawdę warto go zrobić :-)
UsuńJa bym go jadł rano i wieczorem pewnie :D
OdpowiedzUsuńŁukasz oj ja też :-)
UsuńWygląda "konkretnie" i myślę, że fajnie sprawdzi się jako przekąska do pracy! :)
OdpowiedzUsuńTak zdecydowanie :-)
UsuńFajny chlebek, pasuje na śniadanie do kawy z pianką :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek Marzenko
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńSuper pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
W przekroju prezentuje się genialnie :D
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z orzechami, teraz pewnie wypróbuję z borówkami, bo mam pół zamrażalnika;D
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCo moge uzyc zamiast maki orkiszowej?.
Jest jakis jej zamiennik w tym przepisie:)
Można użyć mąki pszennej :-)
Usuń