Chlebek bananowy z borówkami


Dzisiaj zapraszam was na kawałek mojego ukochanego chlebka bananowego. To ciasto robię dość często i dodaje różne składniki, raz orzechy, raz bakalie czy owoce. Zawsze smakuje i zawsze wychodzi pyszne. To ciasto możecie zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, dać dzieciom do szkoły. Jest to taki rodzaj ciasta, że w zasadzie można go jeść bez wyrzutów sumienia, potraktować jako posiłek i to pełnowartościowy. Chlebek bananowy ma w sobie wszystko co najlepsze. Zresztą jestem pewna, że nie raz go już robiłyście. To ja życzę wam smacznego i uciekam dalej. 


Składniki:

- 4 dojrzałe banany (450 g po obraniu)
- 5 jajek
- 100 g masła orzechowego 
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki orkiszowej jasnej (Kłos-Pol)
- 120 g mąki ryżowej (Kłos-Pol)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g borówek amerykańskich 
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Banany kroimy na kawałki i przekładamy je do miski, dodajemy jajka i masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę orkiszową i ryżową, proszek do pieczenia i cynamon i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy łyżką.

Blaszkę (keksówka 40 cm) smarujemy olejem i posypujemy mąką ryżową, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 45 minut.

Ciasto studzimy na kratce. 






Komentarze

  1. Bardzo lubimy taki chlebek. Twoja wersja zachwyca 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. No i przyznam się, że ja nigdy chlebka bananowego nie upiekłam! Głównie dlatego, że ile bym bananów do domu nie przyniosła, na ciasto nigdy nie zostaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja zawsze odkładam specjalnie do ciasta. Koniecznie upiecz - jest obłędne w smaku :-)

      Usuń
  3. Lubię Twoje zdjęcia i to co na nich pokazujesz bo czuć z nich takie ciepło i klimat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo kochana, aż mi tak miło na sercu :-)

      Usuń
  4. pyszne i zdrowe ciacho :) chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho, w sam raz na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie. Muszę kiedyś spróbować, tym bardziej że lubię banany i borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym go jadł rano i wieczorem pewnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda "konkretnie" i myślę, że fajnie sprawdzi się jako przekąska do pracy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny chlebek, pasuje na śniadanie do kawy z pianką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. W przekroju prezentuje się genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam z orzechami, teraz pewnie wypróbuję z borówkami, bo mam pół zamrażalnika;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    Co moge uzyc zamiast maki orkiszowej?.
    Jest jakis jej zamiennik w tym przepisie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.