Ciasto piernikowe z herbatą


Dobry wieczór kochani. Za oknem już ciemno, a ja się zastanawiam, gdzie mi uciekł ten weekend. Zleciał za szybko. Co prawda był bardzo pracowity, pieczenie ciasta, ciasteczek, paszteciki, krokiety, kotlety - schowane do zamrażalnika na święta. A wczoraj właśnie piekłam ciasto bo wieczorem mieliśmy gości. Powiem wam, że ciacho wyszło obłędnie pyszne, mocno kakaowe, piernikowe, takie świąteczne. A jak u was idą przygotowania do świąt, działacie czy jeszcze dajecie sobie luz ? ja działam, bo potem nie lubię stać po nocach w kuchni i lubię mieć też czas dla siebie. Teraz właśnie pisze dla was przepis, popijam herbatkę i podjadam ciacho. Miłego wieczorku kochani. A ciasto wam polecam, ja je będę robiła również na świąteczny stół. 


Składniki:

- 2 jajka
- 200 g cukru (ja użyłam erytrytol)
- 3 łyżki miodu
- 340 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 4 torebki herbaty Desire wiśnia z czekoladą Teekanne
- 110 ml oleju kokosowego (lub innego jaki macie)
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody

- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- posypka
- dżem śliwkowy i porzeczkowy


Do kubka wkładamy herbaty i zalewamy je wrzątkiem (250 g). Następnie odstawiamy, aby herbata wystygła. 

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem (cukrem). Olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby się rozpuścił i dodajemy miód. Mieszamy i dodajemy do jajek, wlewamy herbatę, dodajemy mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i powidła. Wszystko miksujemy na gładką masę. 

Blaszkę (21x32) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub mąką migdałową. Wykładamy ciasto. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 45 minut. Następnie odstawiamy go, aby wystygło. Ciasto można upiec wieczorem a rano przygotować resztę.

Ciasto kroimy na pół wzdłuż, smarujemy dżemem śliwkowym wymieszanym z dżemem porzeczkowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego. Polewą polewamy ciasto i dekorujemy posypką. 
Smacznego. 



Komentarze

  1. Ciasto wygląda pysznie i pieknie podane

    OdpowiedzUsuń
  2. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo szukałam jakiegoś dobrego przepisu na piernik :) Dalej nie szukam :) Twoje przepisy zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ci bardzo kochana :-) daj znać jak wam smakowało :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. To są nasze świąteczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze również. Teraz rządzi cynamon i przyprawa piernikowa :-)

      Usuń
  4. Ależ apetycznie wygląda to ciasto! I jestem bardzo ciekawa tej herbaty. Brzmi bardzo apetycznie i aromatycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana spróbuj bo jest pyszna. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  5. Znakomicie Ci się upiekło 😊 U mnie już też zamrażarka pomału się zapełnia, uwielbiam przygotowania do Świąt 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. choć nie przepadam za piernikami to Twoje fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda i brzmi naprawdę dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Vеry good post! We are linking to this partgicularly gгeat post on ouг
    site. Kеep up the good ѡгiting.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajny przepis. Zapisuję i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł z ta herbatą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.