Ciasto piernikowe z herbatą
Dobry wieczór kochani. Za oknem już ciemno, a ja się zastanawiam, gdzie mi uciekł ten weekend. Zleciał za szybko. Co prawda był bardzo pracowity, pieczenie ciasta, ciasteczek, paszteciki, krokiety, kotlety - schowane do zamrażalnika na święta. A wczoraj właśnie piekłam ciasto bo wieczorem mieliśmy gości. Powiem wam, że ciacho wyszło obłędnie pyszne, mocno kakaowe, piernikowe, takie świąteczne. A jak u was idą przygotowania do świąt, działacie czy jeszcze dajecie sobie luz ? ja działam, bo potem nie lubię stać po nocach w kuchni i lubię mieć też czas dla siebie. Teraz właśnie pisze dla was przepis, popijam herbatkę i podjadam ciacho. Miłego wieczorku kochani. A ciasto wam polecam, ja je będę robiła również na świąteczny stół.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru (ja użyłam erytrytol)
- 3 łyżki miodu
- 340 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 4 torebki herbaty Desire wiśnia z czekoladą Teekanne
- 110 ml oleju kokosowego (lub innego jaki macie)
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- posypka
- dżem śliwkowy i porzeczkowy
Do kubka wkładamy herbaty i zalewamy je wrzątkiem (250 g). Następnie odstawiamy, aby herbata wystygła.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem (cukrem). Olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby się rozpuścił i dodajemy miód. Mieszamy i dodajemy do jajek, wlewamy herbatę, dodajemy mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i powidła. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Blaszkę (21x32) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub mąką migdałową. Wykładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 45 minut. Następnie odstawiamy go, aby wystygło. Ciasto można upiec wieczorem a rano przygotować resztę.
Ciasto kroimy na pół wzdłuż, smarujemy dżemem śliwkowym wymieszanym z dżemem porzeczkowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego. Polewą polewamy ciasto i dekorujemy posypką.
Smacznego.
Ciasto wygląda pysznie i pieknie podane
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo szukałam jakiegoś dobrego przepisu na piernik :) Dalej nie szukam :) Twoje przepisy zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ci bardzo kochana :-) daj znać jak wam smakowało :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo są nasze świąteczne smaki :)
OdpowiedzUsuńNasze również. Teraz rządzi cynamon i przyprawa piernikowa :-)
Usuńwyjątkowo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńNA pewno jest świetne :)
OdpowiedzUsuńKochana wyszło pyszne :-)
UsuńAleż apetycznie wygląda to ciasto! I jestem bardzo ciekawa tej herbaty. Brzmi bardzo apetycznie i aromatycznie!
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj bo jest pyszna. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńZnakomicie Ci się upiekło 😊 U mnie już też zamrażarka pomału się zapełnia, uwielbiam przygotowania do Świąt 😉
OdpowiedzUsuńchoć nie przepadam za piernikami to Twoje fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje Izuś :-)
UsuńWygląda i brzmi naprawdę dobrze! :)
OdpowiedzUsuńVеry good post! We are linking to this partgicularly gгeat post on ouг
OdpowiedzUsuńsite. Kеep up the good ѡгiting.
Bardzo przyjemne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńAle fajny przepis. Zapisuję i zrobię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aguś. Smacznego :-)
UsuńZachęciłaś mnie.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam Basiu :-)
UsuńCiekawy pomysł z ta herbatą :)
OdpowiedzUsuń