Domowa granola
Granola to taki produkt, który zawsze znajdziecie u mnie w kuchennej szafce. Zdecydowanie wolę robić ją sama, niż kupować gotowy produkt w sklepie. Wiem co jem - i dlatego wybieram te składniki, które lubię i sama ją robię, zajmuje to naprawdę tylko kilka minut. No i jest jeszcze jeden powód - oszczędność. Te w sklepach jak mają naprawdę dobry skład to mają też wysoką cenę. A w domu zrobicie jej naprawdę dużo i nie przepłacicie.
Każdy sobie z nią poradzi, to naprawdę nic skomplikowanego. Taką granolę wykorzystuje do śniadania, zabieram ze sobą do pracy, robię z jej dodatkiem pyszne i zdrowe desery. Koniecznie spróbujcie zrobić ją sami. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g płatków żytnich
- 100 g orzechów
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 200 ml miodu
- 80 ml oleju kokosowego Woj-Len
W garnku rozpuszczamy miód z olejem kokosowym, lekko podgrzewamy i jak się rozpuści odstawiamy.
W misce mieszamy płatki owsiane, żytnie, orzechy (dajcie takie jakie macie akurat w domu), żurawinę, siemię lniane, słonecznik oraz pestki dyni. Dodajemy miód z olejem i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, 180 stopni, przez 25 minut. Wyciągamy blaszkę i zostawiamy, aby granola przestygła. Następnie łamiemy na kawałki i chowamy do zamkniętego pojemnika.
Wykorzystujemy na śniadanie, podajemy z ciepłym mlekiem, jogurtem, kefirem. Można także podjadać ją samą.
Musi pachnieć i smakować <3
OdpowiedzUsuńOj i to jeszcze jak bardzo :-)
UsuńUwielbiam domowe granole
OdpowiedzUsuńale pycha o poranku;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńMmm nie ma to jak domowa granola :)
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza, kupczej nie uznaję :)
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo. Nawet nie za bardzo mi smakuje :-)
UsuńAle szybki przepis! Kiedyś byłam przekonana, że domową granolę robi się ze skomplikowanych składników aby miała piękny kolor i super smak, a tu proszę - wszystkie składniki mam akurat w domu!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam :-)
Usuńjeszcze niedawno robiłam, ale teraz szukam bezglutenowego przepisu:)
OdpowiedzUsuńnie ma lepszej od takiej domowej:)
Nie ma to jak domowa granola! Najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tobą w 100% :-)
UsuńPyszności. Skusiłaś mnie. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana. Smacznego :-)
UsuńUwielbiam domową granolę. Twój przepis zapowiada się bardzo apetyczne 😊
OdpowiedzUsuńZgadzam się taka granola zdecydowanie lepsza. A jak nas najdzie na łasuchowanie może zastąpić batonik ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńDomowa zdecydowanie najlepsza. Wiemy, co w niej jest i możemy dostosować jej smak do naszych preferencji.
OdpowiedzUsuńDomowa granola jest naj naj ❤❤❤
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja ciągle nie mam kiedy zrobić swojej granoli ;)
OdpowiedzUsuńIdealna na śniadanie, a wiadomo, że domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNic tylko usiąść i chrupać :D
OdpowiedzUsuń