Domowa granola


Granola to taki produkt, który zawsze znajdziecie u mnie w kuchennej szafce. Zdecydowanie wolę robić ją sama, niż kupować gotowy produkt w sklepie. Wiem co jem - i dlatego wybieram te składniki, które lubię i sama ją robię, zajmuje to naprawdę tylko kilka minut. No i jest jeszcze jeden powód - oszczędność. Te w sklepach jak mają naprawdę dobry skład to mają też wysoką cenę. A w domu zrobicie jej naprawdę dużo i nie przepłacicie. 
Każdy sobie z nią poradzi, to naprawdę nic skomplikowanego. Taką granolę wykorzystuje do śniadania, zabieram ze sobą do pracy, robię z jej dodatkiem pyszne i zdrowe desery. Koniecznie spróbujcie zrobić ją sami. Polecam i życzę smacznego. 



Składniki:

- 250 g płatków owsianych
- 100 g płatków żytnich
- 100 g orzechów
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 200 ml miodu
- 80 ml oleju kokosowego Woj-Len

W garnku rozpuszczamy miód z olejem kokosowym, lekko podgrzewamy i jak się rozpuści odstawiamy.

W misce mieszamy płatki owsiane, żytnie, orzechy (dajcie takie jakie macie akurat w domu), żurawinę, siemię lniane, słonecznik oraz pestki dyni. Dodajemy miód z olejem i dokładnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, 180 stopni, przez 25 minut. Wyciągamy blaszkę i zostawiamy, aby granola przestygła. Następnie łamiemy na kawałki i chowamy do zamkniętego pojemnika.

Wykorzystujemy na śniadanie, podajemy z ciepłym mlekiem, jogurtem, kefirem. Można także podjadać ją samą.






Komentarze

  1. Musi pachnieć i smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm nie ma to jak domowa granola :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa najlepsza, kupczej nie uznaję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale szybki przepis! Kiedyś byłam przekonana, że domową granolę robi się ze skomplikowanych składników aby miała piękny kolor i super smak, a tu proszę - wszystkie składniki mam akurat w domu!

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze niedawno robiłam, ale teraz szukam bezglutenowego przepisu:)
    nie ma lepszej od takiej domowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowa granola! Najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. Skusiłaś mnie. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam domową granolę. Twój przepis zapowiada się bardzo apetyczne 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się taka granola zdecydowanie lepsza. A jak nas najdzie na łasuchowanie może zastąpić batonik ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowa zdecydowanie najlepsza. Wiemy, co w niej jest i możemy dostosować jej smak do naszych preferencji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowa granola jest naj naj ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  12. Super :) Ja ciągle nie mam kiedy zrobić swojej granoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealna na śniadanie, a wiadomo, że domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nic tylko usiąść i chrupać :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.