"Italia do zjedzenia" recenzja książki
"Italia do zjedzenia" Bartka Kieżuna to drugie poszerzone wydanie. Bartek znany jest w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz i jego pierwsza książka jest rewelacyjna, tak samo tak to wydanie. Książka ta jest połączeniem książki kulinarnej razem z przewodnikiem po Włoszech. Czytając książkę wybieramy się w prawdziwą podróż po zakątkach Włoch, poznajemy historię sztuki i kuchni, wszystko to opatrzone jest pięknymi zdjęciami.
Książka jest efektem wielu podróży Bartka, zdobywaniu wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce.
Jaka jest w ogóle kuchnia włoska - przede wszystkim prosta, szybka i niezwykle pyszna, pełna sezonowych produktów, pełna smaku, radości i miłości. Niektóre potrawy bywają czasochłonne, ale warto się nad nimi pochylić. Domowe pasty, sery, wino - to wszystko smakuje wyjątkowo. Potrawy zawarte w książce są dopasowane do opisanych miejsc, są także informację o noclegach, restauracjach, zabytkach.
Zdecydowanie warto po nią sięgnąć i wybrać się w magiczną podróż po pysznych smakach. Focaccia z ziemniakami i rozmarynem, torta fritta,arancini, caponata, sałatka z bobu z pecorino i miętą, mule z czarnym pieprzem, panzanella, tortelli z dynią i masłem szałwiowym, żeberka duszone w pomidorach z oliwkami, wołowina duszona z cebulą, wątróbka po wenecku, malinowa granita, tiramisu, tarta z kremem i świeżymi figami, panettone i wiele wiele innych wspaniałych dań. Z pewnością wrzucę jakieś przepisy na bloga, ponieważ planuje zaprzyjaźnić się bliżej z tą książką.
Tutuł - "Italia do zjedzenia"
Autor - Bartek Kieżun
Twarda oprawa, stron 304
Wydawnictwo Buchmann
Cena - 69,99 zł
To może być fajny prezent pod choinkę dla tych, którzy lubią podróże i gotowanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoską kuchnię, więc książka na pewno by mi się spodobała :D
OdpowiedzUsuńKocham włoską kuchnię,coś dla mnie☺
OdpowiedzUsuńzapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuń