Śledzie z estragonem


Śledzie to potrawa, która jest obecna na każdym świątecznym stole a także przy okazji różnych imprez. W moim rodzinnym domu to tato zawsze był i jest mistrzem śledziowych dań, co roku pojawiają się one w różnym wydaniu. Tym razem zrobiłam śledziki ja, bo w tym roku mam gości na święta i będę ich częstowała pysznościami. Zrobiłam śledziki, które pojawiały się w domu bardzo często, są łatwe do zrobienia i naprawdę pyszne. Może komuś się przyda taka propozycja i ją też zrobi. Miłego dnia kochani. 



Składniki:

- 1,5 kg śledzi matiasów
- 1 opakowanie estragonu
- 3 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- 750 ml oleju
- 300 ml octu
- pół łyżeczki pieprzu


Matiasy myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą i moczymy godzinę, wodę należy 2-3 razy wymienić na świeżą.

Cebulę obieramy w kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Następnie śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli, wlewamy olej i ocet, wsypujemy estragon i pieprz, mieszamy.

Śledzie przekładamy do pojemnika lub słoików, przechowujemy w lodówce.




Komentarze

  1. Pretty! This hаs been an incгedibly wonderful аrticle. Many thɑnks f᧐r supplying thіs information.

    OdpowiedzUsuń
  2. w moim domu też tata był mistrzem śledzi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, takie śledziki na pewno fajnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam takich śledzików ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I always sрent my half an hour to read this website's articles everyday along
    with a mug of coffee.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna propozycja na świąteczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasz tato, czyli fan śledzi byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.