Naleśniki z jabłkami i karmelem


Macie ochotę na pyszne naleśniki z jabłkami i karmelem ? zapraszam bo właśnie nasmażyłam takie pyszności na śniadanie. Po tych całych świątecznych daniach, pierogach i rybach miałam na nie ogromnego smaka. Dzisiaj mamy ostatni dzień roku i sylwester. Jak się bawicie w tym roku ? jakaś imprezka w domu czy gdzieś wychodzicie. Ja mam domówkę. Przygotowuje kilka przekąsek i winko i zamierzam się świetnie bawić. Ostatni dzień roku to także czas podsumowań. Mi ten rok bardzo szybko zleciał, były dobre i złe chwile - tych złych nie pamiętam a wspominam tylko dobre. Dużo się w moim życiu działo, zwłaszcza tym blogerskim. Przede mną nowe cele, wyzwania i marzenia do spełnienia. Dziękuje wam kochani za to, że ze mną jesteście, odwiedzacie, komentujecie, piszecie i próbujecie przepisy Maniusi. Chciałabym wam życzyć wszystkiego co najlepsze w nowym roku, przede wszystkim dużo zdrowia i miłości, radości i uśmiechów, spełnienia marzeń i samych pogodnych dni. Cudownego dnia i szampańskiej zabawy. 


Składniki:

- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 300 g mąki pszennej
- olej kokosowy do smażenia

- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- karmel do polania


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, cukier i mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy naleśniki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy je na patelnię i dodajemy cukier. Smażymy około 20 minut, aż zmiękną. Na sam koniec dodajemy cynamon do smaku i w razie potrzeby jeszcze cukier. 

Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek i składamy. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy karmelem. 

Możemy naleśniki podgrzać przed podaniem w piekarniku i na sam koniec polać karmelem.

Jak zrobić domowy karmel - ja korzystam z przepisu Gordona Ramsaya. Wystarczy 120 g cukru wysypać na jasną patelnię, rozprowadzić go równomiernie i wstawić na średni ogień. Poczekać aż cukier się rozpuści i zacznie delikatnie brązowieć. Nie wolno go mieszać podczas karmelizacji. Następnie dolewamy powoli śmietankę 30% - 200 ml i mieszamy dokładnie, gotujemy jeszcze dosłownie minutkę lub dwie. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka lub miseczki.



Kilka propozycji na sylwestrową imprezkę

Dzisiaj przedostatni dzień roku. Jutro już Sylwester i zabawa do rana. Mam dla was kilka przepisów na sylwestrową imprezkę. Te dania zawsze się u mnie sprawdzają na różnego rodzaju imprezach, spotkaniach rodzinnych. Może i wy skorzystacie i coś przygotujecie dla znajomych czy rodziny. 






















































"Łowcy smaków cztery pory roku" recenzja książki


Czekałam na tą książkę. "Łowcy smaków cztery pory roku" Iny Rybarczyk i roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru. Na półkach z książkami kulinarnymi znajdziecie naprawdę całe mnóstwo książek o podobnej tematyce, ale właśnie ta książka wzbudziła moja największe zainteresowanie. Przejrzałam na szybko wnętrze i już wiedziałam, że zostaje ze mną. Ta książka to druga propozycja na pyszne dania Iny, ja tej pierwszej nie posiadam - jeszcze. 
Jaka jest ta książka - przede wszystkim pyszna, serio. Są to zdrowe przepisy dla wszystkich, z naciskiem na - bez glutenu !!! - bez cukru !!!. Ja co prawda gluten jem, za to cukru unikam jak mogę, przede wszystkim właśnie ze względów zdrowotnych. I w tej książce odnalazłam mnóstwo świetnych przepisów na różne dania, nie tylko słodkie. 



















Cała książka jest podzielona na kilka części - pory roku - wiosnę, lato, jesień i zimę. Została tak podzielona, aby można było wykorzystać to co daje nam matka natura, sezonowość jest bardzo często przez nas zapominana a warto się nią kierować w kuchni. Tutaj możemy poeksperymentować ze składników dostępnych w każdym sklepie o danej porze roku. Z produktów sezonowych można wyczarować kulinarne cuda i wykorzystać mrożonki lub przetwory domowe, które warto robić latem a korzystać z nich jesienią i zimą. 



















Książka "Łowcy smaków" jest opatrzona pięknymi, apetycznymi zdjęciami. Przepisy są łatwe i naprawdę każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. To taki poradnik kulinarny. Są podstawowe przepisy jak np. mleko migdałowe, bulion warzywny czy puree z pieczonej dyni. Każda pora roku zawiera przepisy na śniadania czy kolację, obiad i deser. Każdy przepis zachęca do wypróbowania. Kokosowy ryż jaśminowy z rabarbarem i lawendą, krem marchewkowy z porem, mlekiem kokosowym i komosą ryżową, zielone ciasto bananowe z kokosem i ananasem, roladki z cukinii z wędzonym twarożkiem z nerkowców, pierogi jaglane z zielonym groszkiem i papryką, blondie z fasoli z wiśniami, placki owsiane z gruszkami i chia, placki kalafiorowe z kaszą jaglaną i sosem chrzanowym, chałwowy sernik, pasta kanapkowa z batata i orzechów włoskich, naleśniki pomidorowe nadziewane soczewicą czy keks bananowy z żurawiną i czekoladą - to tylko niektóre propozycję z tej książki. Ja zdecydowanie ją wam polecam.



Tytuł - "Łowcy smaków cztery pory roku"
Autor - Ina Rybarczyk
Twarda oprawa, stron 304
Cena 47,65 zł


Sylwestrowa sałatka


Dzień dobry kochani. Jak się macie po świętach ? Mam nadzieje, że spędziliście je miło i rodzinnie. A przed nami sylwester i nowy rok. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszną sałatkę, która rewelacyjnie się sprawdza na różnych rodzinnych spotkaniach, imprezach i świetnie się sprawdzi na sylwestrowym przyjęciu. Wystarczy kilka składników i już mamy coś pysznego. Ja dodałam do niej czosnek, aby wzmocnić smak, ale jak go nie lubicie lub nie chcecie go dodawać, to możecie go pominąć. Możecie dodać także odrobinę drobno pokrojonego pora. Zróbcie taką sałatkę na sylwestra, goście będą zachwyceni smakiem. 


Składniki:

- brokuł
- opakowanie fety
- puszka kukurydzy
- kilka pomidorków koktajlowych
- duży jogurt naturalny
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 garście ziaren słonecznika

W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy różyczki brokuła, gotujemy dosłownie chwilkę, aby tylko lekko zmiękł, ale się nie rozgotował. Odcedzamy i przekładamy go do miski. 

Pomidorki kroimy na ćwiartki, odsączamy kukurydzę, fetę kroimy w kostkę i wszystko wkładamy do miski. Słonecznik prażymy na suchej patelni, mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalił, jak się zarumieni przesypujemy go do osobnej miseczki, aby przestygł i dodajemy do warzyw. 

Jogurt mieszamy z solą i pieprzem, wyciskamy 1 lub 2 ząbki czosnku (zależy to od naszych upodobań smakowych) i mieszamy.

Jogurt dodajemy do warzyw i mieszamy. Podajemy z pieczywem lub bagietką. 




Świąteczne życzenia



Kochani chciałabym wam życzyć cudownych, radosnych, magicznych Świąt Bożego Narodzenia. Spędźcie je spokojnie i bardzo rodzinnie, z uśmiechem i miłością w sercu. 

Niech w ten czas wszyscy będą dla siebie dobrzy, wszystkie spory zakopmy gdzieś głęboko i już do nich nie wracajmy. Bliscy, rodzina, przyjaciele są najważniejsi i cieszmy się, że siebie mamy i cieszmy się tymi magicznymi dniami. 


Życzę wam pysznych serników i makowców, pierogów i bigosu, pasztecików z barszczem i ryby i śledzików. No i wspaniałych, wymarzonych prezentów pod choinką. 

Uśmiecham się do was i dziękuję, że tu jesteście ze mną. 


Kilka przepisów na świąteczne ciasta


Dzień dobry kochani. Przygotowałam dzisiaj dla was kilka propozycji na świąteczne słodkości. Zajrzyjcie może wam się przydadzą i z jakiś przepisów skorzystacie. Ja dzisiaj ruszam z produkcją ciast na święta. Miłego dnia. 











































Bigos z kiszonej kapusty


Jak tam wasze przygotowania do świąt ? ja działam w kuchni już od wczoraj. Zrobiłam paszteciki z kiszoną kapustą, pierogi i dzisiaj skończyłam robić bigos. Wyszedł po prostu pyszny, nagotowałam go cały wieki garnek. Święta w tym roku spędzam bardzo rodzinnie i będę miała dom pełen gości, tak więc muszę ich dobrze nakarmić. Wiecie co lubię tą taką gonitwę w kuchni, a to pierogi, a to sałatka, a to ciasto. Po prostu lubię gotować i wolę to robić niż tysiące innych rzeczy. Na szczęście mam pomoc i w pewnych rzeczach wyręczają mnie chłopaki, a to zrobią zakupy, a to posprzątają. Działamy wspólnie. Zawsze na święta bigos robi mój tato, teraz także, ale i ja w tym roku mam swój. Zresztą i tak on robi go najlepiej i jest najpyszniejszy na świecie, ale mój powiem wam tak po cichu także wyszedł super. Pewnie dlatego, że wiele razy go podpytywałam jak go robi. 
Życzę wam magicznego wieczorku, spokoju, uśmiechu i rodzinnej atmosfery. I zapraszam na bigosik, starczy dla wszystkich. 



Składniki:

- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 garście suszonych grzybów
- 500 g pieczarek
- 8 suszonych śliwek
- 500 g karkówki
- 150 g wędzonego boczku
- pół jabłka
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki suszonej cebuli
- łyżka masła
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- pół łyżeczki kminku


Składniki potrzebne do przygotowania bigosu pochodzą z POLOmarket.

Kiszoną kapustę możemy przepłukać - ja tego nie robię, lubię jak bigos jest kwaśny. Ale najpierw spróbujcie jak kwaśna jest wasza kapusta. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Karkówkę pokroić w drobną kostkę, tak samo boczek.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo suszone śliwki.

Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do dużego garnka. Zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.

Mięso przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na patelni na rumiano. Zalać szklanką wody. Dodać pokrojone grzyby, pieczarki, śliwki, jabłko, suszoną cebulę (jak nie macie suszonej cebuli dodajcie pokrojoną świeżą). Wszystko razem dusimy na patelni około godziny, w tym samym czasie jak gotuje nam się kapusta.

Następnie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy kminek, łyżkę masła, koncentrat pomidorowy. Na tym etapie garnek z bigosem odstawiamy. Najlepiej na drugi dzień ponownie go zagotować i gotować jeszcze godzinę, przyprawić do smaku. Jeżeli chcecie go ugotować od razu w jeden dzień to odstawcie garnek na kilka godzin i ponownie go zagotujcie. I tak samo gotujemy jeszcze godzinę i przyprawiamy.