Brownie z fasoli i bananów


Bardzo lubię różnego rodzaju brownie. I bardzo lubię ciasta z fasolą i bananami. Jak zobaczyłam to ciacho na instagramie u kakusiowa_fit_mama to od razu je upiekłam. Powiem wam, że wyszło pyszne, takie jak lubię. Nie za słodkie, wilgotne i mocno czekoladowe - jeżeli wolicie wersję słodszą to dajcie miód lub zwykły cukier, ja dałam kokosowy a on nie jest tak słodki jak zwykły cukier. Takie ciacho długo utrzymuje swoją świeżość i jest po prostu obłędne w smaku. Zresztą sami spróbujcie takie zrobić. A teraz zostawiam was z przepisem a sama lecę do pracy, mam kawałek ciasta ze sobą, więc jakoś przeżyję ten dzień. 


Składniki:

- 3 jajka
- puszka czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 30 g mąki ryżowej
- 1 budyń czekoladowy (opakowanie 40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru kokosowego (możecie dać zwykły lub miód)
- 2 garście suszonej żurawiny

Do kielicha blendera dodajemy odsączoną i przepłukaną pod wodą fasolę. Dodajemy pokrojone banany i jajka. Wszystko razem miksujemy. 

Następnie dodajemy mąkę kokosową, budyń, proszek do pieczenia, wiórki, kakao i cukier kokosowy i mieszamy wszystko trzepaczką lub miksujemy. Na sam koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką. 

Keksówkę (28x13) smarujemy olejem i posypujemy mąką ryżową, przelewamy masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 50-60 minut, do suchego patyczka. 
Po wyjęciu ciasto zostawiamy chwilę w blaszce, potem przekładamy na kratkę, aby wystygło.  





Komentarze

  1. Na pewno świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest coś w tym, że słodycze pomagają przetrwać nawet najcięższe dni w pracy. ;) A jeśli są zdrowe to można zapomnieć o wyrzutach sumienia. Świetny pomysł na wykorzystanie bananów i fasoli!

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu bym nie pomyślała nawet o takim połączeniu, ale już spotkałam się z opiniami, że jest to naprawdę smaczne, więc chyba spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam podobne i prawie sama zjadłam całe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się Małgosiu, pyszne jest i nie można się od niego oderwać :-)

      Usuń
  5. Nigdy nie wpadłbym na takie połączenie bananów i fasoli...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem co ma takiego w sobie brownie, że tyle osób je wręcz uwielbia. Ja także zaliczam się do tego grona. Uwielbiam kiedy ciasto w środku jest mokre i takie bardzo nasycone czekoladą. Jadłam brownie z bananem, jest fantastyczne. Ale połączenie fasoli z bananem? Nigdy wcześniej o tym nawet nie słyszałam. Ciekawa opcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak masz rację, obok brownie ciężko przejść obojętnie :-) spróbuj koniecznie :-)

      Usuń
  7. Robiłyśmy kiedyś podobne i jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. różne ciasta już u mnie były ale fasolowe wciąż jest w kolejce do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.