Pieczarki z czosnkiem i natką pietruszki
Wczoraj dostałam całe dwie skrzynki świeżych pieczarek prosto z "pola". No to zamiast leniuchować całą niedziele musiałam się nimi zająć. Część starłam na tarce na dużych oczkach, podsmażyłam i zrobiłam dwa rodzaje kotletów, część zamroziłam na zapiekanki na potem. Część pokroiłam w plasterki i również podsmażyłam i zamroziłam, zrobiłam także zupę pieczarkową. Wybrałam takie małe pieczarki i podsmażyłam je do obiadu, podałam razem z kotletami, brokułami i pieczonymi ziemniakami. Wyszły pyszne - takie pieczarki można podać na imprezce lub właśnie jako dodatek do obiadu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 800 g małych pieczarek
- łyżka oleju
- łyżka masła
- sól
- pęczek natki pietruszki
- czosnek suszony lub świeży
Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilkę, aby puściły wodę i odparowały. Następnie dodajemy olej i masło oraz sól i smażymy na rumiano. Dodajemy pod sam koniec czosnek suszony lub wyciskamy świeży. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Takie pieczarki podajemy same lub jako dodatek do obiadu czy danie imprezowe.
muszą być pyszne, kocham czosnek;)
OdpowiedzUsuńTakie pieczarki to na pewno smaczny dodatek do róznych dań ;)
OdpowiedzUsuńZapyta.. pieczarki wrzucamy na suchą patelnię? :)
UsuńTak kochana. Najpierw niech odparują a potem dodajemy tłuszcz :-)
UsuńDziękuję Marzenko :) Dawno nie robiłam :)
UsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowane grzyby!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczarki☺
OdpowiedzUsuńTakie proste, a jakie pyszne !
OdpowiedzUsuńMmm pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam takie smaki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy grzybowy dodatek do obiadku :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa początku myślałyśmy, że to bób ale pieczarki też super pyszne :)
OdpowiedzUsuń