Pieczona owsianka z twarogiem i owocami
Dzień dobry kochani. Mam dzisiaj dla was przepis na super owsiankę pieczoną. Do jej przygotowania zainspirowała mnie Aurelia z zajrzyj_mi_w_talerz. Bardzo lubię owsianki i taka owsianka świetnie się wpisuje w moją dietę pcos, dietę z niskim indeksem glikemicznym. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna, ja upiekłam całą blaszkę i miałam posiłek na trzy dni. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. W zasadzie możecie ją dowolnie modyfikować, dodać zamiast erytrytolu zwykły cukier lub miód, dodać inne owoce, zwykłe mleko. Zapewniam, że będzie pysznie i zdrowo. Życzę wam smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżka erytrytolu (można dać zwykły cukier lub miód)
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml napoju kokosowego
- garść płatków migdałów
Do miski wbijamy jajka, napój kokosowy i dodajemy twaróg. Miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy płatki owsiane, erytrytol, cynamon i płatki migdałów. Mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy na chwilkę, aby płatki napęczniały.
Jabłka i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut.
Gotową owsiankę kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce.
Na pewno zrobię taką!
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
UsuńPiecozna jak ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńMożna zajadać i zajadać :D
OdpowiedzUsuńBez wyrzutów do woli :-)
Usuńpyszna propozycja, w sam raz na kolację:)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńŚwietny przepis ❤️ na pewno wypróbuje❤️
OdpowiedzUsuńCieszę się Gosiu :-)
UsuńNormalnie jak ciasto :)
OdpowiedzUsuńTak. A jaka pyszna :-)
UsuńWygląda jak ciasto, taka słodka zmyłka ;) :)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia mnie przekonały, chyba wygląda lepiej niż smakuje XD
OdpowiedzUsuńCiekawa i pyszna owsianka <3
OdpowiedzUsuńPychotka, taka owsianka fajnie smakuje na śniadanie i drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńI można zjeść na szybko taki posiłek w autobusie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! U mnie dzisiaj na śniadanie też była owsianka, ale przyznaję, że w tej tradycyjnej formie nieco mi się już znudziła, wiec chyba najwyższy czas spróbować czegoś nowego!
OdpowiedzUsuńW 2019 jestem zdecydowaną fanką owsianek! Ale bym takową zjadła.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i na pewno jest przepyszna.
Pieczona musi być lepsza od gotowanej.
Pozdrawiam serdecznie, zaginiona Megly ;)
Szamałabym Kochana!
OdpowiedzUsuńTez mam zamiar zrobić podobna☺
OdpowiedzUsuńZdrowa przekąska.
OdpowiedzUsuńMarzeno pysznie u Ciebie! Na pewno się zainspiruję :-)
OdpowiedzUsuńa może by tak do szkoły na drugie śniadanko??
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
W jakiej blaszce piec? Taka zwykla duza jak do szarlotki czy moze ciut mniejsza?
OdpowiedzUsuńW zasadzie nie za duża aby owsianka nie była bardzo płaska. Moja miała 21x32.
UsuńDzień dobry! Co to znaczy napój kokosowy? Czy można użyć np wody z kokosa?
OdpowiedzUsuńNapój kokosowy to zamiennik mleka zwykłego - potocznie zwany także mlekiem kokosowym. Kupuje się go w kartonie - jest także ryżowy czy sojowy. Można użyć wody z kokosa jak najbardziej 😃
UsuńWitam. Czy zamiast twarogu można dodać tofu?
OdpowiedzUsuńTak można dać :-)
UsuńKulinara Maniusiu, dziękuję za udostępnienie przepisu. Szukałam czegoś będącego zamiennikiem ciasta i owsianka wyszła obłędna, mimo, że nie dodałam owoców ( za to głód " słodkiego" nakazał mi zwiększyć ilość erytrolu;))
OdpowiedzUsuńZniknęła w tempie błyskawicznym, właśnie piekę ją ponownie, z potrójnej porcji składników :D
Pyszna:)
Czym można zastąpić napój kokosowy ?Można użyć zwykłego mleka ?
OdpowiedzUsuńJa zastąpiłem mlekiem migdałowym to kokosowe, :) też wyszło dobre.
OdpowiedzUsuń