Pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i twarogiem
Pierogi, pierogi - kto ich nie lubi. My je uwielbiamy. Staram się przygotowywać je na różny sposób, wymyślać różne farsze, tak aby powstawały nowe smaki. Ciasto na pierogi ciągle takie same - jestem jemu wierna, szybko się robi i bardzo łatwo się wałkuje a pierogi wychodzą miękkie i pyszne. No i ciasto nie wychodzi takie grube, ja wole cieńszy pieróg a dużo farszu. Przygotowując te pierogi wykorzystałam kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem od Dania Babci Zosi. Już wam nie raz polecałam te dania, które nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe i w opakowaniu mamy tylko naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Wiele z was już wypróbowało te dania i wiem, że wam smakują. A kto jeszcze się waha i nie próbował, to niech nie czeka i spróbuje.
Zostawiam wam przepis i życzę miłego dnia. A wy jakie pierogi najbardziej lubicie ? lub z czym je przygotowujecie ? podajcie swoje propozycję - może i ja takie zrobię.
Składniki:
ciasto na pierogi
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
farsz
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarożku półtłustego
- opakowanie kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem Dania Babci Zosi
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy
tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę,
wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką
koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy
tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie tłuczemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy wyciśnięty
ząbek czosnku i majeranek. Mieszamy.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję
ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione
zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju.
Gotujemy porcjami pierogi, od
wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi podajemy
same, z surówką lub podsmażamy.
Smacznego.
pierogi zjem zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńJadłam takie ale bez ziemniaków. kasza i twaróg :)
OdpowiedzUsuńTakich pierogów to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj kochana :-)
UsuńPyszności nad pysznosciami!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Brzmi super apetycznie, dlatego na pewno chętnie go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuje :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Jadłam podobne, bez twarogu. Fajnie smakują. Te też bym chętnie zjadła. Uwielbiam pierogi :)
OdpowiedzUsuńZ twarogiem są równie pyszne :-)
UsuńUwielbiam kaszę gryczaną ale nigdy jej nie jadłam w połączeniu z pierogami. Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Jest naprawdę pysznie :-)
UsuńZaskoczyłaś mnie ciastem z ziemniaków:-) Pysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko to ciasto jest rewelacyjne. Koniecznie spróbuj :-)
UsuńMyślałem, że po Świętach nie będę mógł patrzeć na pierogi, a tu nagle taki wpis i znów naszła mnie ochota!
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńPierogi z gryczaną i twarogiem to ulubione pierogi mojego męża!
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym takich pierożków bo jakoś zrobić z kaszy gryczanej nie mam sama odwagi ;)
OdpowiedzUsuńWynika więcej niż rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńhttps://www.kulinarnamaniusia.pl/
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń