Ciastka z orzechami niski indeks glikemiczny
Dzień dobry kochani. Jejku jak ten weekend szybko zleciał, zresztą zawsze tak szybko leci. Pogoda była taka strasznie w kratkę, troszku słońca, wiatr i deszcz. Istny misz-masz. Ale wczoraj zrobiłam ciasteczka odpowiednie dla osób, które mają dietę z niskim indeksem glikemicznym, to takie zdrowe słodkości, na które możemy sobie pozwolić. Użyłam mąkę orkiszową typ 1850 i powiem wam, że wyszły naprawdę pyszne. Koniecznie spróbujcie jak smakują. Możecie także zrobić je ze zwykłą mąką pszenną i dać zwykły cukier, ja ze względów zdrowotnych używam erytrytol. Życzę wam cudownego poniedziałku i smacznego. I pamiętajcie o uśmiechu, z uśmiechem wszystko będzie łatwiejsze, nawet poniedziałkowy poranek.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g erytrytolu
- 1 jajko
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g mąki orkiszowej typ 1850
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście orzechów (u mnie migdały i orzechy brazylijskie)
Do miski wkładamy masło i erytrytol, miksujemy mikserem. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Mieszamy łyżką albo mikserem.
Z masy lepimy kulki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół.
Kulki ciasta układamy na talerzu z posiekanymi orzechami i lekko spłaszczamy, orzechy nam się przykleją do ciasta.
Ciasteczka pieczemy 15 minut, przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
wyglądają przepysznie i takie zdrowe ;0
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńFajne ciasteczka, chętnie pochrupałabym na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA w zwykłym piekarniku w jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńKochana też tak 15 minut :-)
UsuńFajne :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam Aguś :-)
UsuńCudnie wyglądają ☺☺
OdpowiedzUsuńUrocze ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńFajne :) wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńMmm te orzeszki :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie ciastka mogą mi posmakować i chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Natalio. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSuper ciasteczka, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńCiasteczka palce lizać! Idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, bo takie ciasteczka bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana, są naprawdę pyszne :-)
UsuńCUDOWNE SĄ TE CIASTECZKA, MEGA!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka i jaki ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńO, to coś dla mojej mamy. Muszę podesłać jej przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuje :-)
UsuńNo proszę jakie fajne ciacha, i widać, że " bez cukru ";)
OdpowiedzUsuńKochanie są pyszne :-) no i można je zdrowo zajadać :-)
Usuńurocze chrupacze :)
OdpowiedzUsuńPycha ! Pochrupałabym :D
OdpowiedzUsuńSmacznego Iwonko :-)
UsuńPorządne kawałki orzechów! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWyborne ciasteczka! Wyglądają bardzo smakowicie, na pewno chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić je sama :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) życzę smacznego :-)
UsuńCzy można użyć innej mąki np. pełnoziarniste
OdpowiedzUsuńTak oczywiście można :-)
Usuń