Jabłecznik na kruchym cieście
Jabłecznik to obok sernika moje ukochane ciasto. Często jak pytam mojej rodzinki jakie ciasto mam zrobić to wołają - z jabłkami. Taki jabłecznik możemy podać jeszcze ciepły z lodami lub w wersji dla dorosłych z ajerkoniakiem, albo zimny. Zawsze smakuje. Ja dodaje dużo cynamonu, bo lubię ten zapach i smak. Mamy przed sobą weekend, więc coś słodkiego być musi. No i mamy karnawał i szalejemy. A jakie jest wasze ulubione ciasto ?
Życzę wam cudownego piątku i całego weekendu, a jak zrobicie taki jabłecznik to dajcie znać jak wam smakował. Buziolki.
Składniki:
- 540 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 6 żółtek
- 300 g zimnego masła
- 2 duże słoiki pulpy jabłkowej
- łyżeczka cynamonu
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Następnie dodajemy cukier i budynie (proszek), żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 8 kulek. Chowamy je do lodówki na dwie godziny.
Blaszkę (38x25) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Pięć kulek ścieramy na tarce na dużych oczkach (pozostałe trzy zostawiamy w lodówce) i wykładamy na blaszkę, wyrównujemy i lekko dociskamy. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika, aby przestygło.
Następnie rozprowadzamy pulpę jabłkową (ja mam taką domowej roboty) posypujemy cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni, grzanie góra-dół, aż nam się ładnie zarumieni.
Po upieczeniu zostawiamy chwilkę, aby ciasto odpoczęło, przestygło i możemy kroić.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńWspaniałe ciasto, chyba to nasze narodowe - jabłecznik, szarlotka.
OdpowiedzUsuńCzęstuję się!
Zdecydowanie tak. Smacznego Aniu :-)
UsuńBardzo apetyczne ciasto, chociaż ja lubię, gdy jabłka są pokrojone na dość duże kawałki :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto, o tej porze roku smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-)
UsuńKlasyka :)
OdpowiedzUsuńTakie smaki zawsze kojarzą mi się z domem rodzinnym. Z chęcią zabiorę się za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńJa jutro piekę z jabłkami ☺
OdpowiedzUsuńtaki prosty, a taki pyszny :)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy najbardziej lubię :-)
UsuńJabłeczniki wprost uwielbiam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła kawałek 😊☕🌞💗
OdpowiedzUsuńZapraszam Asiu, już parzę kawkę :-)
UsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńPycha, uwielbiam jabłecznik :D
OdpowiedzUsuńz sernikami i jabłecznikami mam tak samo:)
OdpowiedzUsuńto wygląda przepysznie;)
Dziękuje Renatko :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńU mnie również wszyscy bardzo lubię ciasta z jabłkami :) Krucha szarlotka smakuje rewelacyjnie. Gdy nie chce mi się zagniatać ciasta robię jabłecznik zaparzany.
OdpowiedzUsuńPYSZNOŚCI! TYLKO JA NIE WIEM CZY DAŁABYM RADĘ POCZEKAĆ AŻ CIASTO ODPOCZNIE PRZED KROJENIEM HAHAHAH
OdpowiedzUsuńUwielbiam po prostu :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Beatko :-)
UsuńPyszna klasyka. Ja chyba zapomniałam o jabłkach w tym roku....
OdpowiedzUsuńKochana to rób jabłecznik koniecznie :-)
UsuńA czy do jabłek nie trzeba dodać ubitej piany czy kaszy mannej?Moja mama się upiera że jak się nie doda do pulpy to się jabłka rozleją.
OdpowiedzUsuńNie trzeba i nic się nie rozleją :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńA czy bez budyniów można zrobić to ciasto?
OdpowiedzUsuńMożna dać po prostu mąkę ziemniaczaną 😃
Usuń