Kanapeczki zapiekane z rulonikami salami
Dzień dobry słoneczka. Jak się dzisiaj czujecie, uśmiech jest ? radość jest ? i dobre samopoczucie ? u mnie wszystkiego po troszku. Mamy sobotę i mamy karnawał. Planujecie jakieś spotkania ze znajomymi, imprezki ? ja dzisiaj robię małe spotkanie ze znajomymi. Umówiliśmy się, że każdy coś przygotuje dobrego, jakieś fajne przekąski i przyniesie, tak więc ja nie spędzę całego dnia na przygotowywaniu potraw a i spróbuję coś innego, nowego co przygotują nasi przyjaciele. To idealne rozwiązanie. Ja dzisiaj stawiam na szybkie i mega pyszne przekąski i postanowiłam przygotować takie kanapeczki. Użyłam to co miałam pod ręką, plasterki salami w obsybce pomidorowej i jeszcze dodatkowo w środek zawinęłam suszone pomidory. Mniam jakie to wyszło pyszne. Oczywiście część kanapek została już zjedzona przez moich chłopaków, ale przygotowałam większą ilość i schowałam, wrzucę na chwilę do piekarnika wieczorem jak przyjdą goście i podam.
Jest to bardzo łatwa i szybka przekąska karnawałowa. Ale takie kanapeczki możecie zrobić w każdej chwili na śniadanie, obiad czy kolację. Polecam i życzę wam cudownej soboty i życzę smacznego.
Składniki:
- salami w
obsypce pomidor Sokołów
-
2 bagietki
-
200 g pieczarek
-
kawałek papryki czerwonej i żółtej
-
łyżka czosnku niedźwiedziego
-
100 g sera żółtego
-
pomidory suszone w oleju
-
rukola
-
wykałaczki
Bagietkę
kroimy na kromki. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na patelni na
rumiano. Paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych
oczkach. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy je na pół.
Na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki bagietki, posypujemy je
czosnkiem niedźwiedzim, układamy pieczarki i posypujemy serem. Do środka plasterków
salami wkładamy pomidory suszone i zawijamy w roladkę.
Na
wykałaczkę nabijamy kawałek papryki, następnie nabijamy zawinięte salami z
pomidorami i ponownie kawałek papryki, wbijamy tak przygotowane wykałaczki w
każdą kromkę bułki.
Piekarnik
nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy blaszkę z kanapkami i zapiekamy przez 10-15
minut. Podajemy z rukolą.
Do
tego przepisu użyłam Salami Sokołów. Czy wiecie, że w niedawnym badaniu
Polskiego Instytutu Badań Jakości właśnie to salami zyskało najlepsze oceny konsumentów?
Salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce w wielu kategoriach – smaku, jakości,
braku chemicznych dodatków i świeżości. Co ważne, dostępne jest w wielu
smakach. To mnóstwo możliwości zastosowań w Waszej kuchni!
Pamiętajcie,
że robiąc zakupy warto wybierać te produkty, które są sprawdzone i dają nam
gwarancję jakości.
#salamisokolow
#najlepszesalami @sokolowpl
udanego spotkania :) a kanapeczki pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPyszne kanapeczki. Lubię tą firmę :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pomysł na przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Aguś :-)
UsuńUrocze kanapeczki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie na jeden kęs.
bardzo apetyczne te kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę jak goście na imprezie rzucają się na te kanapeczki :D
OdpowiedzUsuńPowiem wam dziewczyny, że zniknęły błyskawicznie :-)
UsuńTwoja kreatywność nie ma końca Marzenko! Super przekąska!
OdpowiedzUsuńPyszne przekąski :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuń