Owsianka niski indeks glikemiczny
Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was owsiankę, którą pewnie wiele z was je codziennie i bardzo lubi. Ja ją uwielbiam i jem kilka razy w tygodniu na śniadanie lub posiłek w pracy. Po przeczytaniu wielu książek na temat insulinooporności, pcos oraz niskiego indeksu glikemicznego stworzyłam owsiankę idealną dla osób, które borykają się z tymi problemami i powinny być na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ja wcześniej - pewnie tak jak wy popełniałam jeden błąd, gotowałam owsiankę. Czasami zalewałam ją wodą wieczorem ale rano ją podgrzewałam. Teraz przerzuciłam się na taką wersję i taka wersja naprawdę mi smakuje. Możecie sobie ją lekko podgrzać jak nie zjecie owsianki w wersji na zimno, ale nie powinno się gotować płatków owsianych. Dodatki takie jakie lubicie plus owoce jagodowe, które także mają niski indeks oraz orzechy lub masło orzechowe, cynamon. Koniecznie spróbujcie takiej wersji i dajcie znać jak wam smakuje. Miłego dnia słoneczka.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- gorąca woda
- jogurt naturalny - u mnie skyr
- 80 g twarogu półtłustego
- owoce - maliny i truskawki
- płatki migdałów
- cynamon
Płatki owsiane zalewamy wieczorem gorącą wodą, wody tyle aby dosłownie przykryła płatki. Zostawiamy płatki na noc w misce przykryte talerzykiem. Jeżeli mamy mrożone owoce należy je wyciągnąć, aby się rozmroziły.
Rano dodajemy pokruszony twaróg i truskawki oraz łyżkę lub dwie jogurtu. Mieszamy wszystko razem. Na wierzch układamy maliny, płatki migdałów i posypujemy cynamonem.
Zasady przy robieniu owsianki dla osób mających problem z PCOS lub insulinoopornością. Płatków owsianych nie gotujemy, zwłaszcza nie gotujemy na mleku. Zalewamy tylko wodą lub napojem kokosowym czy owsianym, aby zmiękły. Dodajemy owoce jagodowe, ponieważ one mają niski indeks glikemiczny a jak owoce to obowiązkowo dodatek orzechów czy masła orzechowego i kefiru, jogurtu, twarogu. Ważny jest także cynamon lub imbir. Możemy także dodać kakao lub kawałek gorzkiej czekolady 70%. Do owsianki nie dodajemy suszonych owoców. Możemy dodać nasiona chia, len. Jemy owsiankę raczej w postaci zimnej a nie na gorąco.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńOj... to moja Mama nie zjadła by owsianki na zimno i na słodko - tylko na ciepło... niemniej super, że piszesz takie rzeczy - wskazówki bo one są przydatne ;)
OdpowiedzUsuńKochana pewne rzeczy jak się okazuje są bardzo ważne :-)
UsuńJakie ma znaczenie zalewanie płatków owsianych wodą? Miksuję z kefirem zawsze surowe.. Czy przez to sa mniej zdrowe? Dziękuję
UsuńNie, nie są mniej zdrowe. Ale przy schorzeniach z jakimi się borykam ten proces jest istotny bardzo i wpływa pozytywnie na moją dietę 😃
UsuńZdrowe śniadanie 💛💛💛
OdpowiedzUsuńbardzo lubię owsianki, a Twoja cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) ja bez owsianki nie wyobrażam sobie już życia :-)
UsuńIdealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTeż od jakiegoś czasu zalewam jedynie gorącą wodą, ale rano. Muszę spróbować zrobić wieczorem :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana :-) dla mnie to zdecydowanie szybsza opcja :-)
Usuńśniadanie idealne <3
OdpowiedzUsuńRobiłam taką wiele razy, pyszna, u mnie dziś owsianka pieczona ☺
OdpowiedzUsuńOwsiankę pieczoną uwielbiam :-)
UsuńOwsianka wygląda idealnie, aż chciałoby się ją schrupać patrząc na to zdjęcie. Ja także na śniadanie jem owsianki ale nie tak często. Niestety przy gromadce dzieci nie mam zbyt wiele czasu dla siebie - zwłaszcza rano. Jak już robię owsiankę to wrzucam do jogurtu jedynie płatki owsiane lub suszone owoce bo takowe zawsze mam pod ręką.
OdpowiedzUsuńRano zawsze jest zbyt mało czasu, a taka właśnie owsianka pozwala przygotować bardzo szybkie śniadanie :-)
UsuńNiski indeks to coś dla mnie. Poza tym uwielbiam owsianki
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
Usuńwiele wersji owsianki już u mnie było ale z twarogiem jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńZimna owsianka to nie problem dla mnie, ale nie wiedziałam że się płatków nie gotuje. Dzięki za podpowiedź Marzenko!
OdpowiedzUsuńKochana tak jest dla nas zdrowiej :-) buziolki :-)
UsuńDziękuje bardzo :-)
OdpowiedzUsuńPODOBA MI SIĘ.A JESZCZE JAKBY KTO PODAŁ POD DZIÓB TO BYŁOBY EKSTRA :-)
OdpowiedzUsuńCzy zastąpienie wody napojem migdałowym będzie dobre czy lepiej napój owasiany/kokosowy
OdpowiedzUsuńMożesz dać migdałowy lub kokosowy a także użyć mleko 😃
UsuńMleko tez mozna.a jak dokladnie. Pozdrawiam
UsuńMmm uwielbiam :) Dawno nie robiłam z płatkami migdałowymi, najwyższy czas nadrobić! *.*
OdpowiedzUsuńA czy można zrobić tak że zalac płatki wodą na noc, a rano dolać ciepłego mleka roślinnego? Nie chce jeść płatków z jogurtem, tylko właśnie coś ciepłego.
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się ten przepis na owsiankę 😄 Mam pytanie, czemu nie należy gotować płatków owsianych, co to powoduje?
OdpowiedzUsuń