Placki z cukinii z serem żółtym niski indeks glikemiczny
Kolejny przepis na pyszne placki, ale tym razem z cukinii. Takie placki zrobicie w kilka chwil i wychodzą naprawdę pyszne. Zaletą i dodatkowym plusem tych placków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i bardzo, ale to bardzo szybko znikają. Możecie je usmażyć lub upiec w piekarniku i podać z czym tylko chcecie, z mięsem lub całą górą rożnych warzyw czy to duszonych czy pieczonych czy w formie surówki. Spróbujcie koniecznie z kiszoną kapustą - rewelacja. Takie placki możecie podać na obiad, zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Życzę wam smacznego i cudownego dnia.
Składniki:
- 2 małe cukinie - 600 g
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g startego żółtego sera
- 4 łyżki mąki orkiszowej typ 1850
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy soli i zostawiamy, aby puściła sok. Następnie odciskamy z nadmiaru wody a także możemy cukinie położyć na sitku i tak zostawić na 20 minut.
Cukinię przekładamy do miski. Dodajemy koperek, ser żółty, jajko, mąkę, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i nakładamy porcję ciasta łyżką, formujemy kotlety i smażymy na rumiano z dwóch stron, na średnim ogniu.
Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Możemy je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, ulubioną surówką lub mięsem.
Smacznego.
Bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńlubię placki z cukinii, choć serem jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńKochana to koniecznie spróbuj z serem :-)
UsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuperowe :) Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś. Pozdrawiam :-)
UsuńKochana już się zbieram i jadę do Ciebie na te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńBrzmi smacznie, na pewno spróbuję! Dziś lub jutro 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Daj znać jak smakowały :-)
UsuńU nas bardzo je lubimy.
OdpowiedzUsuńWpadnij i do mnie.
Dziękuje :-)
UsuńLubię placuszki z cukinii, z dodatkiem sera żółtego jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Madziu. Są naprawdę pyszne :-)
Usuńślicznie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, zjadłabym pewnie wszystkie. Takim plackom trudno się oprzeć. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPyszne te placuszki :)
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja.
OdpowiedzUsuńWykonuję podobne z dodatkiem pieczarek i są przepyszne.
OdpowiedzUsuńmoże i cukinia ma niski indeks glikemiczny, ale ser i mąka (zakładam, że używasz białej) już na pewno nie. więc nie myl, bo do niczego dobrego to nie prowadzi.
OdpowiedzUsuńPolecam dobrze przeczytać przepis a potem wypisywać takie komentarze. Mąka orkiszowa typ 1850 i ser nie mają wysokiego indeksu. Pozdrawiam :-)
Usuń