Po prostu schabowy (moczony w mleku z czosnkiem)
Schabowy zna pewnie każdy z nas, i jestem pewna, że każdy z nas go kiedyś robił. To taki nasz tradycyjny kotlet. Podawany z ziemniakami i surówkami, mi się kojarzy z niedzielnym, rodzinnym obiadem. Moja mama czy babcia często go smażyła. Mama moczyła mięso w mleku z cebulą, moja babcia obtaczała w mące, jajku i bułce tartej. Pewnie sposobów na schabowego jest wiele. Ja dzisiaj mam schabowego moczonego w mleku z czosnkiem. Spytacie co daje moczenie w mleku ? mięso jest bardziej miękkie i mam wrażenie, że po usmażeniu pozostaje takie wilgotne i nie jest suche. Moja babcia i mama smażyła na smalcu ja tym razem usmażyłam na oleju kokosowym. Kotlety wyszły naprawdę pyszne. A wy jakie macie sposoby na schabowego ?
Składniki:
- 6 kotletów ze schabu
- szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej kokosowy do smażenia
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy nasze kotlety z czosnkiem, poprzekładajcie je po prostu na przemian z czosnkiem. Zalewamy wszystko mlekiem i chowamy do lodówki na noc, lub na dwie godziny.
Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej, mocno dociskamy ze wszystkich stron, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej kokosowy. Smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego.
Mojemu Tacie na pewno posmakowałby taki schab ;)
OdpowiedzUsuńja moczę w mleku i cebuli ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak czasami robię :-)
UsuńKlasyka :D Na weekendowy obiad jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńTakie schabowe są najlepsze, ja robię z cebulą :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje Basiu :-)
Usuńmoczę w mleku, ale bez czosnku- muszę wypróbować;:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Renatko. Wyszły naprawdę pyszne :-)
UsuńNigdy nie robiłam schabowego w ten sposób, ale na pewno spróbuję, bo jestem ciekawa efektu.
OdpowiedzUsuńPolecam kochana. Jest naprawdę inny w smaku :-)
UsuńJa moczę w roztrzepanym jajku jakieś 2-3 godziny. Muszę wypróbować w mleku...
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana. Polecam :-)
UsuńZawsze robiłam w ten "tradycyjny" sposób, ale chyba się skuszę na moczenie w mleku z czosnkiem, jestem ciekawa jak duża jest różnica między tymi dwoma sposobami przygotowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fantastic Chapter
Polecam. I daj znać czy ci smakowało :-)
UsuńJa moczę w mleku i cebuli. Następnym razem spróbuję z czosnkiem.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam schab w tym wydaniu!
OdpowiedzUsuńJaki olej kokosowy używamy do smażenia - nierafinowany czy rafinowany?
OdpowiedzUsuńDo smażenia najlepszy nierafinowany 😃
UsuńCo bym zmieniła a raczej dodała. Do mleka wloz tak po bokach troche cebuli pokrojonej w piorka,1/4 cebulki. Kotlety po wyciagnieciu z mleka obtaczaj w jajku a nastepnie w bułce. Smazyc mozna na oleju lub smalcu wazne aby dodac 1/3 kostki rosolowej i poczekac az sie rozpusci w tłuszczu,nastepnue mieszamy i smazymy. Kostka sorawi ze panierka tez bedzie snaczna :) pozdro
OdpowiedzUsuń