Warzywa duszone z balsamico


Dzień dobry słoneczka. No i mamy znowu poniedziałek. Ja ten weekend spędziłam u rodziców w Borach Tucholskich, odpoczęłam, naładowałam bateryjki. Pogoda dopisała, wczoraj było naprawdę ciepło i świeciło piękne słoneczko, czuć było w powietrzu wiosnę.  Ten weekend zleciał zdecydowanie za szybko, mógłby jeszcze potrwać kilka godzin a nawet dni. Ale nic to, idziemy do pracy i czekamy na kolejny weekend - już marcowy. 
Dzisiaj mam dla was taką szybką propozycję na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu. Warzywa duszone podane w towarzystwie balsamico, powiem wam, że wyszły pyszne. Dla osób, które nie wiedzą co to balsamico już wszystko wyjaśniam - to ocet balsamiczny, który powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który jest poddawany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Jest dodatkiem do sosów, sałatek, marynat, bardzo często wykorzystywany w kuchni włoskiej. Jest pyszny i poprawia smak potrwa, nadaje im konkretnego wyrazu. Świetnie pasuje do wszystkich warzyw, spróbujcie sami. 
Miłego dnia i dużo, dużo pozytywnej energii na cały dzień. 


Składniki:

- 500 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 5 brukselek
- sól, pieprz
- olej
- balsamico


Pieczarki kroimy na kawałki i wrzucamy je na patelnię, posypujemy solą i dusimy. Jak pieczarki puszczą wodę i woda odparuje to dodajemy łyżkę oleju i je podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone papryki i brukselkę - ja ścięłam z brukselek stwardniałą część i pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do warzyw. Warzywa posypujemy pieprzem, solą i dodajemy łyżkę balsamico, dusimy chwilkę.

Gotowe warzywa przekładamy na talerz i polewamy jeszcze balsamico - ilość zależy od waszych upodobań smakowych, ja zazwyczaj dodaje około 2 łyżek. Warzywa podajemy z pieczywem, fajnie smakują także wymieszane z ryżem lub makaronem. 



Komentarze

  1. Kolorowo wygląda - tak wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie warzywa. Fajnie doprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie we włoskim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warzywa duszone w sosach są przepyszne ale czasem można przedobrzyć. Byłam niedawno w wietnamskiej restauracji i zamówiłam warzywa w sosie słodko-kwaśnym.. Nie polecam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy na swój smak i dobiera go indywidualnie. To co nam smakuje nie zawsze posmakuje innym. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. aż ślinka cieknie! podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.