Warzywa duszone z balsamico
Dzień dobry słoneczka. No i mamy znowu poniedziałek. Ja ten weekend spędziłam u rodziców w Borach Tucholskich, odpoczęłam, naładowałam bateryjki. Pogoda dopisała, wczoraj było naprawdę ciepło i świeciło piękne słoneczko, czuć było w powietrzu wiosnę. Ten weekend zleciał zdecydowanie za szybko, mógłby jeszcze potrwać kilka godzin a nawet dni. Ale nic to, idziemy do pracy i czekamy na kolejny weekend - już marcowy.
Dzisiaj mam dla was taką szybką propozycję na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu. Warzywa duszone podane w towarzystwie balsamico, powiem wam, że wyszły pyszne. Dla osób, które nie wiedzą co to balsamico już wszystko wyjaśniam - to ocet balsamiczny, który powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który jest poddawany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Jest dodatkiem do sosów, sałatek, marynat, bardzo często wykorzystywany w kuchni włoskiej. Jest pyszny i poprawia smak potrwa, nadaje im konkretnego wyrazu. Świetnie pasuje do wszystkich warzyw, spróbujcie sami.
Miłego dnia i dużo, dużo pozytywnej energii na cały dzień.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 5 brukselek
- sól, pieprz
- olej
- balsamico
Pieczarki kroimy na kawałki i wrzucamy je na patelnię, posypujemy solą i dusimy. Jak pieczarki puszczą wodę i woda odparuje to dodajemy łyżkę oleju i je podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone papryki i brukselkę - ja ścięłam z brukselek stwardniałą część i pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do warzyw. Warzywa posypujemy pieprzem, solą i dodajemy łyżkę balsamico, dusimy chwilkę.
Gotowe warzywa przekładamy na talerz i polewamy jeszcze balsamico - ilość zależy od waszych upodobań smakowych, ja zazwyczaj dodaje około 2 łyżek. Warzywa podajemy z pieczywem, fajnie smakują także wymieszane z ryżem lub makaronem.
super dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńKolorowo wygląda - tak wiosennie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-) pozdrawiam cieplutko :/)
UsuńMuszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńLubię takie warzywa. Fajnie doprawione :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
UsuńFajne danie we włoskim stylu :)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWarzywa duszone w sosach są przepyszne ale czasem można przedobrzyć. Byłam niedawno w wietnamskiej restauracji i zamówiłam warzywa w sosie słodko-kwaśnym.. Nie polecam :D
OdpowiedzUsuńKażdy na swój smak i dobiera go indywidualnie. To co nam smakuje nie zawsze posmakuje innym. Pozdrawiam :-)
UsuńChętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńaż ślinka cieknie! podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuje :-)
Usuń