Wieniec drożdżowy z masą makową
Nie wiem co takiego ma w sobie ciasto drożdżowe, ale je uwielbiamy. Bardzo lubię wyrabiać ciasto i tworzyć z niego bułki, ciasta, rogaliki. Zostało mi masy makowej i tak się zastanawiałam co z niej zrobić i padło na takiego zawijańca. Powiem wam, że wyszedł po prostu pyszny. Jedliśmy go jeszcze ciepłego, bo nie mogliśmy się powstrzymać. Taki zawijaniec możecie zrobić z twarożkiem czy z marmoladą. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto.
Życzę wam cudownego popołudnia i smacznego. U nas dzisiaj bez słońca, gdzieś się schowało za chmurami. Ale wiosnę czuć coraz bardziej.
Składniki:
ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
- pół puszki gotowej masy makowej
- rozbełtane jajko do posmarowania
W miseczce
mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
jajko, roztopione masło, cukier, sól i roczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i
elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie
prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec
nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łączymy brzegi tworząc wieniec. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do
wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do
180 stopni, grzanie góra-dół przez około 40 minut do zarumienienia. Studzimy i
kroimy na kawałki.
też lubię ciasto drożdżowe i mak - a całość wygada przepięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Renatko :-)
UsuńMak i ciasto drożdżowe to idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńZ pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńAleż cudny. Mam ogromną ochotę na takie ciasto.
OdpowiedzUsuńCudowne, az czuc ten zapach :-)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe z makiem smakuje rewelacyjnie :) Zostało mi po świętach trochę maku, może więc upiec coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCo roku piekę podobny na Boże Narodzenie :)
OdpowiedzUsuńWow!!! Fantastycznie wygląda! <3 Zjadłybyśmy kawałek wraz z kubkiem ciepłego mleka :)
OdpowiedzUsuńSmakowity zawijaniec!
OdpowiedzUsuńAleż pięknie zrobiony ! A ja też uwielbiam drożdżowe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńMmm...jak on pysznie się prezentuje, aż nabrałam ochoty na makowe ciacho :D
OdpowiedzUsuńcudny ten wieniec :) a drożdżowe uwielbiam od zawsze :)
OdpowiedzUsuń