Bułki pszenno żytnie
Uwielbiam piec domowe bułki i chleb. Po prostu kocham i sprawia mi to ogromną radość. No i takie bułki smakują zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu. A zrobienie takich domowych bułek wcale nie jest trudne i wyjdą one każdemu. Spróbujcie nie bójcie się. Idealne na śniadanie, na kolację i na posiłek do pracy. Czyż nie wyglądają one pięknie i pysznie. I zapewniam was, że smakują rewelacyjnie. To co wpadacie na taką bułę - podaje z domowym dżemem lub samych masłem, z szynką i sałatą lub pastami. Kto ma ochotę ?
Składniki:
zaczyn
- 250 g ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
ciasto
- 430 g mąki pszennej
- 140 g mąki żytniej typ 900
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g ciepłej wody
Przygotowujemy zaczyn - do miseczki wlewamy ciepłe mleko, wkruszmy drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier i mąkę i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy sól, olej i jogurt oraz ciepłą wodę. Mieszamy i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni lub miksera z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Po tym czasie blat lub stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy ciasto, jeszcze raz je zagniatamy podsypując mąką pszenną - będzie potrzeba jakieś dwie garście mąki. Z ciasta odrywamy kawałki i dzielimy na 12 kulek. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik włączamy na 50 stopni i wkładamy bułki na 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30-35 minut do zarumienienia. Bułki po upieczeniu studzimy na kratce.
na bułkę z dżemem zawsze jestem chętna:)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana, zapraszam :-)
UsuńUwielbiam zapach pieczonych bułeczek :)
OdpowiedzUsuńOj ja też, nie ma nic piękniejszego jak zapach domowego pieczywa :-)
Usuńidealne, rumiane i w ogóle cudne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńWspaniałe Marzenko!
OdpowiedzUsuńTakie puszyste i od razu chce się po nie sięgać...
Dziękuje bardzo Aniu, częstuj się :-)
UsuńZostaw nam po jednej posmarowanej masłem i już do Ciebie jedziemy :D
OdpowiedzUsuńOczywiście, dla was zawsze :-)
UsuńPyszne bułeczki Marzenko :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńPyszne te Twoje bułeczki :) Ja ostatnio wpadłam w świat serników i robię je na setki sposobów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :-) wpraszam się do ciebie na kawałek :-)
Usuń