Placki z kaszy jęczmiennej z serem w towarzystwie warzyw i mięsa
Dzień dobry słoneczka. No i mamy już czwartek, jejku jak ten czas zleciał, przecież dopiero co zaczynaliśmy tydzień. Pogoda za oknem niezbyt ciekawa i wiosenna, ale prognozy są dość obiecujące na weekend. Mam nadzieję, że będzie słoneczko.
Mam dla was dzisiaj super fajny przepis na placki, placki z kaszy. Możesz je zrobić absolutnie z każdej kaszy jaka istnieje, ja wybrałam tą od Dania Babci Zosi bo jest naprawdę pyszna. Jako dodatek wybrałam to co miałam w kuchni - kurczaka i warzywa na patelnię. Ale takie placki możecie podać solo lub z dodatkami jakie chcecie - surówki, sosy. Będzie pysznie i jestem pewna, że wam takie placki będą smakowały.
Kochani ja was zostawiam z przepisem a sama się zbieram do pracy, życzę wam cudownego dnia, dużo radości i uśmiechów.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim Dania Babci Zosi
- 3 jajka
- 150 g sera mozzarella - tartego
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
dodatkowo
- warzywa na patelnię
- filet z kurczaka
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- olej
Kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy ją do miski i studzimy.
Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pół łyżeczki kurkumy i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałą kurkumą.
Do ostudzonej kaszy dodajemy ser mozzarella, wbijamy jajka, dodajemy czosnek, słodką paprykę, bazylię, sól i pieprz i mieszamy.
Dwie blaszki do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Za pomocą łyżki wykładamy porcję kaszy i formujemy placki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy blaszki i pieczemy placki przez 25 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na blaszki kurczaka i warzywa, aby się podgrzały.
Placki przekładamy na talerze, dodajemy warzywa i mięso. Takie placki możemy wykorzystać na posiłek w pracy, podać z sosem, podać z ulubioną surówką.
ale pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNa pewno dobrze smakują w takim towarzystwie ;)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać że z kaszy jęczmiennej jeszcze nie robiłam placków, ale jest to całkiem dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię te kasze z dodatkami, ale placuszków jeszcze nie robiła. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, placków z kaszy jęczmiennej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na taką kaszę :)
OdpowiedzUsuń