Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
Bardzo lubię jeść placki ziemniaczane, tak samo jak moja rodzinka. Dawno ich nie robiłam i tak się wczoraj zastanawiałam co zrobić na obiad, spytałam chłopaków i oni jednogłośnie krzyknęli, że placki ziemniaczane. Ale postanowiłam zrobić eksperyment. Jedną porcję ciasta usmażyłam tradycyjne na patelni z olejem a drugą porcję upiekłam w piekarniku.
Efekt - zaskoczył mnie samą. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku miały chrupiącą skórkę a bardzo miękki środek, wyszły po prostu pyszne. Te z patelni są oczywiście jedyne w swoim rodzaju, ale uwierzcie mi te z piekarnika są super. To bardzo fajna opcja jak ktoś nie może jeść takich placków smażonych na oleju i źle się po nich czuje. Takie placki z piekarnika są zdrowszą i taką wersją fit placków. Koniecznie spróbujcie takie sobie zrobić, jestem bardzo ciekawa waszej opinii.
Życzę wam smacznego i cudownego dnia.
Składniki:
- 500 g surowych ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju rzepakowego (Woj-Len)
Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy ziemniaki i cebulę do kielicha urządzenia miksującego (ja zmiksowała w Thermomix), dodajemy jajko, mąkę i sól. Miksujemy na gładką masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy placki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie włączamy funkcję termoobiegu i pieczemy jeszcze chwilkę, aż placki się zarumienią - u mnie 5 minut.
Ja swoje placki podałam z jogurtem i erytrytolem (możecie użyć cukier, ja ze względów zdrowotnych używam właśnie erytrytol). Smacznego.
Przepis idealny dla mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuńale pysznie podpieczone;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam,świetny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję ;]
OdpowiedzUsuńto jest pomysł, chętni spróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz takie pieczone w piekarniku i były pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńSuper na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńSmacznego
Super takie fit placki :D
OdpowiedzUsuńJeszcze takich placków ziemniaczanych nie robiłam. Zdrowa wersja tej tradycyjnej :)
OdpowiedzUsuńWygladaja wspaniale :) Tez piekłam juz kilka razy placki w piekarniku, z tym , że ziemniaki tarłam na tarce o duzych oczkach. Wyszło zaskakująco pysznie. Nastepnym razem wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę upiec.
Uwielbiam placki, ale przyznaję od razu, że jeszcze w piekarniku ich nie piekłem ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję takie placuszki :)
OdpowiedzUsuń