Rożki z ciasta francuskiego z czekoladą


Dzień dobry kochani. No i mamy w końcu piątek i do tego my kobitki mamy dzisiaj swoje święto. Mam nadzieję, że każda z nas dzisiaj dostanie kwiatka i spędzi naprawdę fajny i miły dzień. Ja zaraz uciekam do pracy, potem mamy mały koncert i do domku. A wieczorem przychodzą goście, więc dzionek będzie udany. Dzisiaj to my świętujemy, niech nasi mężczyźni zrobią nam śniadanko do łóżka, zrobią obiad lub kolację. A co - my dzisiaj odpoczywamy. Ja przygotowałam taką małą przekąskę do pracy, szybki i łatwy deser z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebujemy tylko ciasto francuskie i czekoladę. Uwielbiam ciasto francuskie za jego różnorodne wykorzystanie, w ciągu kilku chwil można coś fajnego przygotować czy to na słodko czy wytrawnie. 
Tak więc ja się zbieram i życzę wszystkim kobietkom cudownego dnia pełnego uśmiechów i radości. 


Składniki:


- opakowanie ciasta francuskiego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka cukru trzcinowego
- 1 jajko do posmarowania 


Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Czekoladę posiekać na kawałki, ale nie za małe. 
Na każdym kwadracie ułożyć posiekaną czekoladę, na jednej części. Następnie posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka i złożyć na pół tworząc rożek-trójkąt. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. 

Rożki przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 15-18 minut z funkcją termoobiegu.

Gotowe rożki przełożyć na kratkę, aby chwilkę przestygły. Można je posypać cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.