Kasza pęczak z warzywami
Dzień dobry. Dzisiaj mamy ostatni dzień kwietnia, jejku jak ten czas zleciał. Ale wiecie co cieszę się na maj, bardzo lubię ten miesiąc. Za kolory, za pogodę, za piękno przyrody. Za szparagi, pojawiające się warzywa i owoce i za słońce - mam nadzieję, że go nie zabraknie. Ja dzisiaj śmigam do pracy a potem długi weekend majowy.
Mam dla was dzisiaj bardzo szybki i pyszny pomysł na fajny, zdrowy obiad. Kaszę pęczak z warzywami - ja użyłam mrożonych warzyw, miałam akurat mieszankę chińską, ale tak naprawdę będą pasowały każde warzywa, jakie tylko macie.
Danie zdrowe, lekkie i pożywne. Nadaje się na obiad jak i posiłek do pracy, pakujemy do pudełka i zabieramy ze sobą. Jeżeli macie ochotę możecie dodać jakieś mięso. Tu nas nic nie ogranicza. Kasza pęczak Dania Babci Zosi smakuje rewelacyjnie również jako samodzielne danie, nic do niej nie trzeba dodawać, możecie ją ugotować i jeść wprost z garnka. Zresztą wszystkie kasze są pyszne i powinno się je jeść często. To ja wam zostawiam przepis a sama biegnę do pracy, popracuje kilka godzin i zaczynam weekend. Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki Dania Babci Zosi
- opakowanie warzyw mrożonych - u mnie mieszanka chińska
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżeczka pasty curry
- garść posiekanego szczypiorku
Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie warzywa przekładamy na patelnię i dusimy je około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę masła i pastę curry. Jak kasza będzie już gotowa to dodajemy ją do warzyw i mieszamy.
Danie posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.