Babka dwukolorowa z lukrem kawowym
Dzień dobry słoneczka. Mam dla was dzisiaj przepis na rewelacyjną babeczkę. Zbliżają się Święta Wielkanocne i ja już zaczęłam próbowanie przepisów, które zrobię na świąteczny stół. Kiedyś, jeszcze kilka lat temu nie lubiłam tego rodzaju ciasta a teraz je uwielbiam. Kawałek baby, kawka lub herbatka i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Babka jest łatwa, wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą, przelać do blaszki i upiec. I już, naprawdę każdemu wyjdzie ona bez problemu. A wychodzi naprawdę pyszna i puszysta. Ja zrobiłam teraz dwukolorową, do jednej części dodałam kawę zbożową, ale można zrobić całą jasną lub dodać kakao czy karob. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, sprawdzony i niezawodny. Życzę wam miłego dnia i częstujcie się.
Składniki:
- 6 jajek
- 240 g cukru drobnego Diamant
- 150 g oleju
- 170 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki kawy zbożowej
lukier
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżeczki kawy zbożowej
- cukier puder Diamant (taka ilość, aby powstał gęsty lukier - 100 g)
- garść kolorowej posypki
- mąka do posypania blaszki
- olej do wysmarowania blaszki
Do miski wbijamy białka, żółtka przekładamy do innej miseczki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier, cały czas miksujemy.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, wlewamy olej i miksujemy. Na koniec wsypujemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Miksujemy, aż masa się dobrze połączy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Keksówkę (12x40) smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Przelewamy połowę ciasta a do drugiej połowy dodajemy kawę zbożową i mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
Ciasto pieczemy 45-50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest suche. Wyciągamy i studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier - w miseczce mieszamy mleko, cukier puder i kawę zbożową. Jak lukier wyjdzie nam za gęsty dodajemy odrobinkę mleka a jak za rzadki do dodajemy cukru pudru.
Babkę polewamy lukrem i posypujemy posypką.
Smacznego.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj za pomocą miksera. Połowę ciasta wylej do blaszki a do drugiej części dodaj kawę zbożową i wymieszaj. Zamiast kawy możesz dodać kakao lub karob.
Ciasto wylej na blaszkę - najpierw jasną część a następnie część z kawą - zrób to powoli i w miarę równomiernie.
Podczas, gdy ciasto się piecze - przygotuj lukier. Upieczoną babę odstaw do wystudzenia a następnie polej ją lukrem i posyp kolorową posypką. Zamiast posypki możesz użyć wiórek kokosowych, startej czekolady lub jej w ogóle nie posypywać.
cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuńale pychotka, wspaniała do herbatki:)
OdpowiedzUsuńNo wyszła rewelacyjna w smaku :-)
UsuńMmm ten kawowy lukier brzmi mega :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :-) polecam :-)
UsuńCzy to ma byc kawa zbozowa Inka czy kyjawianka z fusami
OdpowiedzUsuńJa dałam kawę inkę :-)
Usuńrewelacyjny pomysł z tym lukrem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam takie babki.
OdpowiedzUsuńJa od jakiegoś czasu również :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńIdealna nie tylko na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, można ją upiec na każdą okazję :-)
UsuńWspaniała! A ten lukier kawowy to coś idealnego dla mnie :D
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-) powiem ci, że wyszedł mega pyszny :-)
UsuńUwielbiam takie babki :)
OdpowiedzUsuńMy od jakiegoś czasu również, zmieniły się nam smaki :-)
UsuńUwielbiamy świąteczne babki :D
OdpowiedzUsuńNo są pyszne :-)
UsuńWspaniała <3 :)
OdpowiedzUsuń