Bułki poznańskie z przedziałkiem



Dzień dobry słoneczka. Zaprasza was dzisiaj na pyszne, domowe bułki. Jak je upiekłam to od razu przypomniało mi się dzieciństwo. Kiedyś takie bułki można było kupić dosłownie w każdej piekarni, pyszne, pachnące i chrupiące. Niestety teraz coraz rzadziej można dostać tak dobre pieczywo i trzeba sobie samemu je piec, ale ile przy tym jest frajdy. Koniecznie upieczcie takie bułeczki, nie są trudne, wymagają tylko czasu, bo musi ciasto swoje odleżeć i się napracować. My się nie napracujemy, ciasto samo sobie ze sobą radzi. Mówię wam, że są pyszne. Jak troszkę przestygły to zjedliśmy je z masłem, jejku jakie to było dobre. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". To ja was zapraszam na bułeczki i życzę smacznego, miłego dnia. 



Składniki:

podmłoda
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 200 ml ciepłej wody
- 2 g świeżych drożdży

ciasto właściwe
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 10 g soli - 1 łyżeczka

- mąka pszenna do podsypywania


Do miski wsypujemy mąkę. W ciepłej wodzie (max 37 stopni) rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin do fermentacji. Ja zostawiłam na noc. 

Następnie do tej samej miski wsypujemy mąkę - te 400 g, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do miski. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą dłoni lub miksera z hakiem. Przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia - 2-3 godziny. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat i ponownie lekko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy kulki. 

Układamy kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy jeszcze na 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, grzanie góra-dół. Bułki smarujemy wodą i robimy nożem nacięcie. 

Pieczemy bułki przez 18-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.