Bułki poznańskie z przedziałkiem
Dzień dobry słoneczka. Zaprasza was dzisiaj na pyszne, domowe bułki. Jak je upiekłam to od razu przypomniało mi się dzieciństwo. Kiedyś takie bułki można było kupić dosłownie w każdej piekarni, pyszne, pachnące i chrupiące. Niestety teraz coraz rzadziej można dostać tak dobre pieczywo i trzeba sobie samemu je piec, ale ile przy tym jest frajdy. Koniecznie upieczcie takie bułeczki, nie są trudne, wymagają tylko czasu, bo musi ciasto swoje odleżeć i się napracować. My się nie napracujemy, ciasto samo sobie ze sobą radzi. Mówię wam, że są pyszne. Jak troszkę przestygły to zjedliśmy je z masłem, jejku jakie to było dobre. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". To ja was zapraszam na bułeczki i życzę smacznego, miłego dnia.
Składniki:
podmłoda
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 200 ml ciepłej wody
- 2 g świeżych drożdży
ciasto właściwe
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 10 g soli - 1 łyżeczka
- mąka pszenna do podsypywania
Do miski wsypujemy mąkę. W ciepłej wodzie (max 37 stopni) rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin do fermentacji. Ja zostawiłam na noc.
Następnie do tej samej miski wsypujemy mąkę - te 400 g, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do miski. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą dłoni lub miksera z hakiem. Przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia - 2-3 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat i ponownie lekko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy kulki.
Układamy kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, grzanie góra-dół. Bułki smarujemy wodą i robimy nożem nacięcie.
Pieczemy bułki przez 18-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
moje ulubione bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne i piekłam je już wiele razy :-)
UsuńPięknie wyrosły, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńPosmarować masełkiem i można zaczynać dzień :)
OdpowiedzUsuńI nic więcej nie potrzeba :-) no może jeszcze kawka z pianką :-)
UsuńUwielbiam białe pieczywo, a ten przepis jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) mam nadzieję, że zrobisz :-)
Usuńjakie apetycznie rumiane :) mniam
OdpowiedzUsuńPrzepiękne te bułki ^_^
OdpowiedzUsuń