Pizza z pesto i serami
Dzisiaj kochani zapraszam was na domową pizzę. Oj dawno jej nie piekłam, ale chłopaki ostatnio wołali o pizzę, więc jest. W troszkę innym wydaniu - bo z dużą ilością sera i z pesto bazyliowym. Wyszła po prostu pyszna. Ciasto na pizzę od lat robię sama, mam swój sprawdzony, przetestowany przepis i zawsze wychodzi super. Cienkie ciasto i ulubione dodatki to sposób na sukces. A wy robicie domową pizzę czy raczej zamawiacie do domu gotowce ? mi czasami zdarzy się zamówić, ale to bardzo rzadko i to w naprawdę alarmowych sytuacjach. Zdecydowanie wolę taką swoją, dodaje do niej to na co mam ochotę i już. Polecam i wam. Życzę miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- pół małej cukinii
- 2 łyżki pesto z bazylii
- kulka mozzarelli
- 50 g sera gouda
- 50 g sera cheddar
- kilka listków świeżej bazylii
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier. W ciepłej wodzie
rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto tak
długo, aż składniki się połączą a ciasto zrobi się elastyczne (ja wyrobiłam w
mikserze z hakiem). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny,
przykrywamy ściereczką.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy ciasto
i rozkładamy palcami na całej długości razem z bokami. Smarujemy ciasto pesto i nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Cukinię kroimy w kostkę i układamy na pizzy, układamy listki bazylii. Ser gouda i cheddar ścieramy na tarce, mozzarellę rozrywamy palcami na kawałki i rozkładamy na pizzy, układamy także pozostały ser.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół, wkładamy pizzę. Pieczemy przez 20-25 minut. Ta pizza nie wymaga już dodatków, jest pyszna sama w sobie. Możemy przed podaniem posypać jeszcze świeżą bazylią.
apetyczna i szybka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :)
Usuńjak ja dawno nie jadłam pizzy, narobiłaś mi smaku na to pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMadziu to koniecznie musisz zrobić. Albo mnie odwiedzić :-)
UsuńDawno nie jadłam pizzy ;)
OdpowiedzUsuńU nas średnio dwa razy w miesiącu :-)
UsuńJa też robię czasami z pesto, zwłaszcza zielonym, np. z rukoli!
OdpowiedzUsuńOj tak. Jest pysznie kochana. Pesto świetnie pasuje do pizzy :-)
UsuńChłopaki mają z Tobą dobrze :D
OdpowiedzUsuńNo lubię dla nich gotować :-)
UsuńDomowa jest najlepsza ☺
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńBardzo lubię. Domowa najlepsza. I taka prosta do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPewnie. Nie ma co zamawiać gotowych. Lepiej zrobić sobie własną :-)
UsuńDomowa najlepsza :) Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam kochana :-)
UsuńNiedawno robilam pizzę ale jak tak patrzę na tą to chyba w sobotę zrobię znowu
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję do mojej listy dań do zrobienia! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń