Sernik na zimno z galaretką i owocami


Bardzo często robię takie ciasta w sezonie wiosenno-letnim. Nie dość, że są łatwe do zrobienia, szybkie to jeszcze są pyszne, lekkie i orzeźwiające. Pewnie każdy z was już takie ciasto robił czy jadł. Ja lubię wykorzystywać serek z wiaderka i mieszać go z galaretkami lub żelatyną. W zależności jaki smak chcę uzyskać i jakie składniki dodać. Kilka chwil i pyszny deser gotowy, jedynym minusem jest to, że musimy poczekać aż ciasto stężeje w lodówce. Najlepiej przygotować go wieczorem i już na drugi dzień cieszyć się jego smakiem do kawki. No i takie ciasta możemy jeść bez większych wyrzutów sumienia, wiem, że teraz wiele z was uważa na to co je, zdrowo się odżywia i ćwiczy. Taki kawałek ciasta nam nie zaszkodzi a zdecydowanie zaspokoi chęć na coś słodkiego. Zapraszam was na kawałek i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

- opakowanie biszkoptów
- 1 kg serka waniliowego w wiaderku
- 4 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka wiśniowa
- owoce - u mnie mrożone jagody


Totrownicę (średnica 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy biszkoptami. 4 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 450 ml gorącej, przegotowanej wodzie. Galaretki odstawiamy, aby przestygły.

Do miski przekładamy serek i dodajemy przestudzone galaretki, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Schładzamy w lodówce.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml gorącej, przegotowanej wodzie, odstawiamy, aby przestygła. Na serniku (jak już stężeje) układamy owoce i zalewamy galaretką, ponownie schładzamy. I już mamy pyszny deser. 
Smacznego. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.