Tort dwukolorowy
Dzień dobry słoneczko. Czy u ciebie też jest taka piękna pogoda i tak cudnie świeci słońce ? jest naprawdę ciepło, ptaszki ćwierkają, wiaterek wieje, przyroda kwitnie i jest po prostu idealnie. Uwielbiam wiosnę i dla mnie ona mogłaby trwać cały rok. Aż chce się żyć a energia każdego dnia coraz większa.
Tak jak wam obiecałam jakiś czas temu wrzucam przepis na torcik, który zrobiłam na 18 urodziny mojego Juniora. Nie jest trudny do wykonania, naprawdę wyjdzie każdemu, biszkopt zawsze się udaje. Samo wykończenie zajmie ci kilka chwil, dekoracja również. Smak - rewelacyjny, wszystkim bardzo smakował i brali dokładki. Możesz zrobić tort z dwóch biszkoptów tak jak ja lub tylko z jednego, jak chcesz, aby był mniejszy. Ja na 18 urodziny zaszalałam i zrobiła taki duży. Polecam ci go z całego serca, naprawdę warto.
Pozdrawiam was serdecznie i życzę wszystkim cudownego, pełnego uśmiechu dnia.
Składniki:
biszkopt jasny
- 5 jajek
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
biszkopt ciemny
- 5 jajek
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kakao
krem
- 500 g serka mascarpone
- 800 g śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy inki
dodatkowo
- 400 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- dżem wiśniowy
- dżem malinowy
- truskawki i winogrona
- woda i sok z cytryny do nasączenia
Biszkopt - do miski wbijamy białka (żółtka przekładamy do miseczki) i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier i dalej miksujemy.
Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mąki i miksujemy na mniejszych obrotach.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu na podłogę układamy koc i trzy razy rzucamy blaszkę na podłogę. Biszkopt studzimy.
Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt dodając razem z mąką kakao.
Jasny biszkopt kroimy na trzy części a ciemny na dwie części.
Przygotowujemy krem - do miski wkładamy serek mascarpone, wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder i wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z ich wsypujemy kawę inkę i mieszamy.
Składamy tort - na deskę lub duży talerz kładziemy ciemny biszkopt i go nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, smarujemy go dżemem malinowym. Następnie układamy jasny biszkopt i także go nasączamy, smarujemy go kremem bez kawy (zostawiamy 1/4 kremu na kolejną warstwę) przykrywamy ciemnym biszkoptem i nasączamy i smarujemy go dżemem wiśniowym i pozostałym kremem bez kawy. Na to układamy jasny biszkopt, nasączamy i smarujemy kremem z kawą inką. Układamy ostatnią część biszkoptu i nasączamy.
Ubijamy 400 g śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i smarujemy częścią wierzch i boki tortu. Pozostałą część przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy tort rozetkami. Dekorujemy go pokrojonymi truskawkami i winogronami. Tort chowamy do lodówki, aby się schłodził.
Smacznego.
Wspaniały tort Marzenko :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńTort wygląda po królewsku :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj dla Juniora :)
Dziękuje bardzo :-)
UsuńWspaniały tort, na pewno zrobił duże wrażenie na wszystkich :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana, zrobił i to duże :-) no i najważniejsze bardzo smakował :-)
UsuńMarzenko pięknie udekorowalas i smacznie wygląda ❤❤❤
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu :-)
Usuńwyszedł piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko :-)
UsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńI taki wiosenny. Poproszę...
Częstuj się Aniu :-)
UsuńAleż bym zjadła taki tort. Piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo kochana :-)
UsuńPiękny torcik
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo kochana :-)
UsuńWygląda jak król tortów, naprawdę!
OdpowiedzUsuńOj dziękuje Patrycjo :-)
Usuńmusiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńRenatko bardzo, zniknął w mgnieniu oka :-)
UsuńTylko patrzę na zdjęcia Twoich wypieków i od razu mam ochotę na coś słodkiego. Same pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Bożenko :-)
UsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńChętnie bym zjadł taki tort, ja nie umiem niestety piec
OdpowiedzUsuńAle on jest naprawdę mega łatwy do przygotowania :-)
UsuńCzy zamiast inki można dać kawę rozpuszczalną jeżeli tak to suchą czy rozpuszczoną w wodzie?
OdpowiedzUsuńTak można ale w postaci suchej :-)
Usuń