Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem
Dzień dobry słoneczka. Lubicie ziemniaki ? mam nadzieję, że tak bo mam dla was super pomysł na obiad dla całej rodziny a także fajne danie na imprezę. Ziemniaki faszerowane - schabem i warzywami, zapieczone z serem. Pyszności. Możecie w taki sposób przygotować ziemniaki dodając to co lubicie lub to co macie akurat pod ręką. To dobry sposób na wykorzystanie resztek. Zróbcie taki obiad dla rodzinki a jestem pewna, że będą zachwyceni, szykujesz spotkanie ze znajomymi - postaw takie ziemniaki na stole - znikną w oka mgnieniu. Takie ziemniaki są pyszne i będą również pasować do grilla - do kiełbasek lub mięsa a do tego sosy i surówki. Mówię wam rewelacja. To jak pieczecie takie ziemniaki ze mną ? zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie te z ładną skórką)
- 200 g schabu Kurpiowskie Specjały Pekpol
- 3 garście szpinaku
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule
- garść zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- szczypta curry
- olej
- 50 g sera gouda
- 80 g sera dziugas
Ziemniaki myjemy. Gotujemy - ja swoje włożyłam do garnka parowego i ugotowałam na parze, jeżeli nie macie możliwości ugotowania ich na parze to ugotujcie je w garnku. Gotujemy tak długo, aż zrobią się prawie miękkie - u mnie 20 minut. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować bo będą nam się rozwalały. Studzimy.
W tym czasie schab kroimy w kostkę, cebulę tak samo. Por kroimy na kawałki, czosnek w kostkę, szpinak kroimy na mniejsze części.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i wrzucamy cebulę i por, solimy i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, szpinak natkę pietruszki i chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni przesmażamy schab.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Ziemniaki kroimy na pół, za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy środek - tak 1/2 zawartości. Miąższ z ziemniaków dodajemy do miski z cebulą i schabem i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką, bazylię i curry. Ponownie mieszamy.
Farszem napełniamy wydrążone ziemniaki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Następnie wyciągamy, posypujemy serami i pieczemy jeszcze przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami lub sosami.
Smacznego.
Wpis powstał przy współpracy z marką Pekpol.
My jesteśmy bardzo ziemniaczane :D Fajny pomysł na danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :-)
UsuńOj tak idealne.
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-) pozdrawiam :-)
UsuńPyszne danie, takie ziemniaki muszą bardzo fajni smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) Madziu wyszły naprawdę pyszne :-)
UsuńMuszę przyznać, że mnie to danie zaciekawiło. Mimo, że jestem aktualnie najedzony.
OdpowiedzUsuńMaruda
No to się bardzo cieszę :-)
UsuńMarzenko jutro zrobię. Zrobiłaś mi ochotę na takie ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńCieszę się Małgosiu :-) życzę smacznego :-)
UsuńApetyczna propozycja. Pominęłabym jedynie szpinak ale reszta może być i chętnie skorzystam z tego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) szpinak można oczywiście pominąć, można także coś dodać :-) smacznego życzę :-)
UsuńPyszne ziemniaczki. zjadłabym takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :-)
UsuńRobiłam takie❣
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńBardzo lubię takie faszerowane☺
OdpowiedzUsuńSą pyszne i można je przygotować na wiele sposobów :-)
UsuńPyszności!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Gosiu :-)
UsuńWygląda fajnie, smakowicie. Chętnie bym spróbowała nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo kochana :-) polecam bo są pyszne :-)
UsuńMusi byc pyszne
OdpowiedzUsuńOj są bardzo pyszne, spróbuj :-)
UsuńPyszności taki obiadek ! :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko :-)
UsuńPysznie prezentują się na talerzu!
OdpowiedzUsuń