Bigos z młodej kapusty z szynką
Dzień dobry słoneczka. Oj co to się z tą pogodą w tym maju porobiło. Wczoraj cały dzień padało, dosłownie cały. Ja biegałam i załatwiałam różne sprawy i wiele z nich przesunęłam na inny dzień, na lepszą pogodę. Wracając z pracy kupiłam młodą kapustę i zrobiłam na obiad, nie miałam czasu, aby zbyt długo stać przy garnkach i powiem szczerze, że byłam już zmęczona i myślałam tylko o tym, aby odpocząć. Tak więc obiad powstał w ekspresowym tempie. Bardzo lubimy młoda kapustę i jak jest na nią sezon to bardzo często ją robię. Czasami jest to sama kapusta a czasami z dodatkami, w zależności od tego co mam akurat pod ręką.
A ty robiłaś już bigos z młodej kapusty ?
Życzę wam cudownego dnia i niech ta pogoda się już poprawi i wyjdzie słoneczko.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 400 g pieczarek
- 300 g szynki wędzonej Henryk Kania
- pęczek koperku
- 2 łyżki suszonych warzyw
- sól, pieprz
Kapustę kroimy. Pieczarki kroimy na plasterki, szynkę kroimy w kostkę. Koperek kroimy.
Pieczarki podsmażamy na patelni na rumiano, najpierw na suchej patelni, solimy i dopiero jak odparują nadmiar wody dodajemy łyżkę oleju i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną szynkę i również podsmażamy razem z pieczarkami, jeszcze chwilkę.
Do garnka wrzucamy kapustę i wlewamy 1-2 szklanki wody (w zależności od wielkości kapusty) i dodajemy suszone warzywa. Gotujemy, aż kapusta zmięknie - około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, szynkę, koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami, chlebem, makaronem lub samą.
Smacznego.
Pyszności serwujesz Marzenko!
OdpowiedzUsuńZagłębiłabym się z przyjemnością w tej misce...
Dziękuje bardzo Aniu :-)
UsuńMłoda kapusta jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. Najlepsza :-)
Usuńmmm aromatyczny :) i mocno mięsny - coś dla mojego Ł :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Zuziu :-) pozdrawiam kochana :-)
UsuńZ szynką nie jadłam
OdpowiedzUsuńSpróbuj Ewuś. Pozdrawiam :-)
Usuńale smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńBardzo lubię, ale w tym roku nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńKochana to rób szybciutko :-)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńBardzo lubię młoda kapustę na wszelkie sposoby. Bigos na wiosnę obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńTak obowiązkowo kochana :-)
UsuńBigosik na bogato, pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo wyszedł rewelacyjny w smaku :)
UsuńBardzo apetyczny bigosik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńUwielbiam młoda kapustę ^_^
OdpowiedzUsuńOj my również kochana :-)
UsuńMłoda kapustka to jest to!
OdpowiedzUsuńOj tak. Uwielbiam teraz takie młode warzywka :-)
Usuń