Ciasteczka maślane z płatkami migdałowymi
Ciasteczka, ciasteczka - dzisiaj królują ciasteczka. Dawno ich nie było a są takie szybkie, łatwe i pyszne. Do kawki, na wycieczkę, na spacer, na drugie śniadanie w szkole czy pracy. Dałam do nich to co akurat miałam pod ręką, płatki migdałów. Ale w zasadzie można do nich dodać wszystko - rodzynki, żurawinę, czekoladę, orzechy, ciastka. Nic nas tutaj nie ogranicza. I spokojnie możecie od razu zrobić ciasto z dwóch porcji - do jednej dać płatki migdałowe a do drugiej to co chcecie. Przechowujemy takie ciasteczka w zamkniętym pojemniku - ja mam takie puszki i spokojnie mogą leżeć nawet i dwa tygodnie - jeżeli oczywiście doczekają.
Życzę wam smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek płatków migdałów + 2 łyżki na wierzch
Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy 5 łyżek płatków migdałów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki. Resztę płatków migdałów wysypujemy na talerzyk i kładziemy każdą kulkę ciasta i lekko ją spłaszczamy, tym samym mamy obtoczoną jedną stronę ciastek.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.
U mnie takie ciasteczka znikłyby od razu :D
OdpowiedzUsuńKochana są chwile kiedy u nas znikają w ciągu pięciu minut. Ja zazwyczaj robię z dwóch porcji :-)
UsuńWydają się bardzo proste i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńI takie właśnie są Aniu :-)
Usuńidealne do chrupania na tarasie, po pracy z kawką w dłoni;)
OdpowiedzUsuńTak. Zdecydowanie umilają chwile :-)
UsuńTeż takie robię, pyszne są ☺
OdpowiedzUsuńOj pyszne :) pozdrawiam kochana :-)
UsuńMniami! z chęcią bym je schrupała ;D w sam raz do herbatki ;)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? zacznij i daj znać u mnie :)
www.jagglam.blogspot.com
Smacznego :-)
UsuńPyszne, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Beatko :-)
UsuńAle fajne i takie proste . Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Są pyszne :) polecam i życzę smacznego :-)
UsuńSuper, z kubkiem herbaty na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńSmakują zawsze :-)
UsuńPychota, bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńPochrupałabym!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
Usuńrewelacyjne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko :-)
UsuńPyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńChrupiaća maślana przyjemność :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka. Mam w szufladach zapasy migdałów i orzechów, więc chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana. Życzę smacznego :-)
Usuń