Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Rabarbar - sezon na niego właśnie w pełni. Ja go uwielbiam, ciasta, babeczki, kompoty, dżemy. Pamiętam jak byłam dzieckiem to zrywałam rabarbar i jadłam go surowego mocząc go w cukrze. Świetnie smakuje w rożnego rodzaju ciastach i deserach. Korzystam więc póki jest i dodaje go do różnych potraw. Ostatnio ugotowałam kompot z rabarbaru i dosłodziłam do erytrytolem, pyszności. Zrobiłam także duszony rabarbar z erytrytolem i cynamonem do naleśników czy placków, mówię wam mniam. Oczywiście możecie używać cukru a nie erytrytolu, ja ze względów zdrowotnych cukru unikam.
Koniecznie spróbujcie zrobić to ciacho, jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a przepis mam ze strony Kwestia Smaku.
Życzę wam cudownej soboty i smacznego, u nas w końcu świeci słoneczko.
Składniki:
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
beza
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- 200 g dżemu wiśniowego
- 700 g rabarbaru (waga po obraniu)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki płatków migdałów
Przygotowujemy ciasto - do miski wkładamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy żółtka, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz mąki. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się połączą. Możecie to zrobić z pomocą miksera z mieszadłem.
Blaszkę (35x23) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy palcami. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra-dół.
Ciasto wyciągamy z lodówki i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, pieczemy 20 minut, wyciągamy.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy go na kawałki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i połową dżemu.
Podpieczone ciasto posmarować resztą dżemu i wyłożyć rabarbar.
Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, nie spieszcie się, dodawajcie cukier po łyżce, niech piana zrobi się lśniąca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać chwilkę, aby składniki się wymieszały.
Pianę delikatnie rozłożyć na rabarbarze i posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i piec/suszyć bezę przez 20
minut.Wyjąć ciasto i przestudzić.
Smacznego.
Delikatne wiosenne ciasto :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe love :-)
UsuńZrobiłaś mi smaka na rabarbar!
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
Usuńjaka kusząca beza!
OdpowiedzUsuńWyszła obłędna :-)
UsuńWygląda super. Teraz mam dylemat, ponieważ na jutro planowałam upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem ale zobaczyłam to ciasto z bezą i takie również bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńKochana to zrób od razu dwa. A co tam :-)
UsuńIDealnie do kawy :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-)
UsuńPysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńjak ja lubię ciasta z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńMam tak samo Renatko. Pozdrawiam kochana :-)
UsuńZapowiada się rewelacyjnie! Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńKochana jest obłędne. Polecam :-)
Usuńbardzo lubię takie ciasta z różnymi owocami
OdpowiedzUsuńKochana ja tak samo. Cieszę się że sezon owocowy się zaczyna :-)
UsuńNie zdążyłam zdjęcia zrobić, tak szybko u mnie zniknęło :-)
OdpowiedzUsuńMi się udało. Ale fakt znika zbyt szybko :-)
UsuńUwielbiam desery, przepis jak najbardziej do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńCieszę się. Polecam :-)
Usuń