Makaron ze szparagami niski indeks glikemiczny


Makaron ze szparagami to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Wykorzystałam do tego przepisu makaron pełnoziarnisty plus ulubione dodatki i to danie ma niski indeks glikemiczny, jest zdrowe i będzie nas sycić na długi czas. Oczywiście jak macie ochotę to możecie dać zwykły makaron. Dodatki też można dowolnie zmieniać. Życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- pęczek szparagów
- 6 pomidorów suszonych w oleju
- 60 g startej mozzarelli
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju z pomidorów

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na pół. Pomidory drobno siekamy. Ząbek czosnku wyciskamy.

Na patelnię wlewamy olej z pomidorów, wrzucamy szparagi i posypujemy solą i pieprzem. Chwilkę je przesmażamy. Dodajemy pomidory suszone, czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Wrzucamy makaron i wszystko razem mieszamy.

Przekładamy na talerze i posypujemy mozzarellą, dekorujemy roszponką lub innym zielonym. 
Smacznego. 





Komentarze

  1. Makaron uwielbiam pod każdą postacią. Super jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio po wizycie u lekarza dowiedziałam się, że musze nieco bardziej weryfikować wysokość indeksu glikemicznego, także dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste a jakie smaczne i sycące. Brawo Marzenko 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała zrobić taki makaron :D Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sezon szparagowy był dla mnie wyjątkowo bogaty i wykorzystałam go na maksa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być smaczny :) w tamtym roku polubiłam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie wygląda tak smakowicie ze bardzo chętnie przygotuję je w swoim domu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.