Makaron ze szparagami niski indeks glikemiczny
Makaron ze szparagami to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Wykorzystałam do tego przepisu makaron pełnoziarnisty plus ulubione dodatki i to danie ma niski indeks glikemiczny, jest zdrowe i będzie nas sycić na długi czas. Oczywiście jak macie ochotę to możecie dać zwykły makaron. Dodatki też można dowolnie zmieniać. Życzę wam smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- pęczek szparagów
- 6 pomidorów suszonych w oleju
- 60 g startej mozzarelli
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju z pomidorów
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na pół. Pomidory drobno siekamy. Ząbek czosnku wyciskamy.
Na patelnię wlewamy olej z pomidorów, wrzucamy szparagi i posypujemy solą i pieprzem. Chwilkę je przesmażamy. Dodajemy pomidory suszone, czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Wrzucamy makaron i wszystko razem mieszamy.
Przekładamy na talerze i posypujemy mozzarellą, dekorujemy roszponką lub innym zielonym.
Smacznego.
bardzo smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńMakaron uwielbiam pod każdą postacią. Super jedzonko.
OdpowiedzUsuńFajowe danie
OdpowiedzUsuńOstatnio po wizycie u lekarza dowiedziałam się, że musze nieco bardziej weryfikować wysokość indeksu glikemicznego, także dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńProste a jakie smaczne i sycące. Brawo Marzenko 😃
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić taki makaron :D Prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ten sezon szparagowy był dla mnie wyjątkowo bogaty i wykorzystałam go na maksa :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczny :) w tamtym roku polubiłam szparagi :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie dania
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda tak smakowicie ze bardzo chętnie przygotuję je w swoim domu.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńRewelacyjna propozycja na obiad
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń