Naleśniki z mięsem
Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na cudowne w smaku naleśniki. Ostatnio mój syn zażyczył sobie naleśniki w wersji wytrawnej, bo w sumie cały czas je robię na słodko. No to tak oto powstał pyszny obiad. Taki kombinowany. Do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie, ale mogę wam polecić ten przepis, jest naprawdę pysznie.
Danie jest bardzo syte i można je przygotować na wiele sposobów, nie tylko z mięsem. Można wykorzystać same warzywa, dodać ryż czy kaszę. Możecie tutaj się zainspirować i tworzyć.
Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Składniki:
naleśniki
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 300 g mąki pszennej
- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)
farsz
- 500 g mielonego (pół drobiowego i pół wieprzowego)
- 1 mała cukinia
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 papryka
- sól, pieprz
- puszka pomidorów
- 100 g sera żółtego
Naleśniki - do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, cukier i mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy naleśniki.
Farsz - mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy je na patelni. Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo paprykę i również dodajemy do mięsa. Wszystko razem dusimy przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilkę gotujemy. Przyprawiamy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
kocham naleśniczki:0
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńJestem fanką naleśników, a z tym farszem muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMadziu są pyszne, polecam kochana :-)
UsuńSmakowity farsz. Zazwyczaj ograniczałam się tylko do dodania do mięsa cebulki i pieczarek. Ale ten pomysł bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńCieszę się Ewuś :-) dziękuje i życzę smacznego :-)
Usuńsuper pomysł :) u nas też naleśniki głównie na słodko
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) no tak jakoś zawsze na słodko, ale muszę częściej robić w takiej wersji :-)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMarzenko smaczne i pożywne naleśniczki:) Narobiłaś mi na nie ochoty.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńUwielbiam naleśniki w takiej formie, ale rzadko je tak jadam, zazwyczaj na słodko.
OdpowiedzUsuńNo u nas też tak jakoś nie za często, muszę to zmienić :-)
UsuńBardzo lubię wszelkie naleśniczki, ale z mięsem to kocha nasza Mała:)
OdpowiedzUsuńU nas też królują :-)
UsuńU nas ostatnio ciągle naleśniki na słodko :D Ale w końcu przyjdzie ten dzień na opcję wytrawną :D
OdpowiedzUsuńKiedyś przyjść musi. Róbcie dziewczyny :-)
UsuńMam ochotę na takie naleśniki
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńIdealny pomysł na mój obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo słoneczko :-)
UsuńPrzepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń