Gofry na śniadanie
Witajcie po świętach. Mam nadzieję, że jesteście wypoczęci i z energią wróciliście dzisiaj do pracy, No chyba, że jesteście szczęściarzami i macie jeszcze wolny dzień. Zapraszam was dzisiaj tak od rana na pyszne gofry. My je uwielbiamy i przygotowuje je na śniadanie i podaje z czym tylko mamy ochotę. Takie gofry to także super pomysł na śniadanko dla dzieci, można je zabrać do szkoły czy na wycieczkę, podróż.
Przepisów na gofry jest tysiące ale ten wam szczególnie polecam.
Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Polecam także inne przepisy na gofry
- gofry z ciasta francuskiego
GOFRY NA ŚNIADANIE
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżeczki erytrytolu lub cukru
- 200 ml wody
- 50 ml oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem/cukrem. Wlewamy wodę i olej oraz wsypujemy proszek i mąkę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Rozgrzewamy gofrownicę i lekko smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Wylewamy porcje ciasta i smażymy gofry na rumiano. Studzimy na kratce.
Podajemy z czym lubimy - ja podałam z gęstym jogurtem, truskawką i cynamonem.
Zamiast mąki pszennej można dać orkiszową.
Jakie dobre śniadanie. Aż cieszy oczy.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :) Lecę po erytrytol i jutro zrobię na śniadanie. :)
Gofry są dobre na wszystko :)
OdpowiedzUsuń