Gofry z płatków owsianych
Witam was moje słoneczka. No w końcu usiadłam i popracowałam troszku na blogu, narobiły mi się małe zaległości, ale wszystko do ogarnięcia. Dzisiaj dzień wolny i w zasadzie odpoczywamy - pracujemy w domu. Za oknem skwar - istna patelnia i jest ponad 35 stopni. Nie idzie wytrzymać. Myślałam, że popada bo naszły chmury, pogrzmiało, ale przeszło wszystko bokiem. A deszcz jest tak potrzebny, bo sucho strasznie. Wczoraj kombinowałam z goframi, zresztą możecie sobie zobaczyć na moim instagramie - tam też dzisiaj królują gofry twarogowe. A ja mam tutaj dla was gofry z płatków owsianych. Powiem wam, że wyszły tak pyszne, że będę j robiła częściej i wykorzystywała do posiłków. Gofry mają niski indeks glikemiczny i można je podawać zamiast chleba z różnymi dodatkami. Ja nawet zamroziłam kilka na próbę i wyciągnę za kilka dni i zobaczę jak się sprawdzą, ale myślę, że będzie ok. Na śniadanie, na kolację, na obiad czy posiłek w pracy. Spróbujcie koniecznie takiej wersji gofrów.
Życzę wam cudownego popołudnia i wieczorku i smacznego.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 40 g erytrytolu lub cukru
- szczypta soli
Do miski wsypujemy płatki owsiane i wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka, erytrytol (w przypadku, gdy nie macie problemów z insulinoopornością czy cukrzycą możecie dać inny cukier) oraz sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około godzinę, aby płatki napęczniały.
Rozgrzewamy gofrownicę. Lekko smarujemy ją olejem i nakładamy porcję masy, nie dodawajcie jej za dużo bo płatki podczas pieczenia jeszcze pęcznieją, rozłóżcie ją po całej powierzchni ale płasko. Pieczemy gofry na rumiano.
Jeżeli chcecie gofry zrobić w wersji wytrawnej nie dodawajcie erytrytolu.
Upieczone gofry układamy na kratce, aby wystygły. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z owocami, jogurtem, twarogiem.
Bardzo apetyczne i kuszące ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
Usuńspróbuję z pewnością:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo słoneczko :-)
UsuńKoniecznie muszę spróbować takich gofrów :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana. Są naprawdę pyszne :-)
Usuńczuję, że to będzie moje nowe ulubione śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam gofry☺
OdpowiedzUsuńTo tak jak my :-) możemy jeść codziennie :-)
Usuńmy też kochamy gofry i z pewnością wypróbuje tą wersję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Renatko :-)
Usuńsuper pomysł muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana. Naprawdę warto :-)
UsuńProszku do pieczenia nie trzeba?
OdpowiedzUsuńNie trzeba :-)
Usuń