Herbatnik - porozmawiajmy o herbacie


Dzień dobry słoneczka. Chciałabym was dzisiaj zabrać do herbacianego świata, świata pełnego smaku i aromatu. Bo na herbatę, dobrą herbatę jest zawsze czas. 
Ja jestem miłośniczką kawy i to ogromną, jednakże nie mniej kocham herbaty i piję je codziennie. Nie lubię słodkich napoi, gazowanych specyfików - wybieram wodę, kawę i właśnie herbatę. Bo herbata ma w sobie coś magicznego i picie jej sprawi mi prawdziwą przyjemność. Zimą ogrzewa i sprawia, że nawet najgorszy wieczór może być cudowny, latem orzeźwia i chłodzi, umila czas spędzony z najbliższymi lub pozwala mi pomyśleć i pobyć sama ze sobą. 
Jest tak wiele rodzajów herbaty i gdybym miała wybrać tylko jeden - nie umiałabym się zdecydować. Przy wyborze herbaty kieruje się moim samopoczuciem, pragnieniem i zapachem a czasami samym wyglądem herbaty. Bo ten bywa bardzo interesujący.

Parząc herbatę warto wiedzieć jaką temperaturę powinna mieć woda - herbatę zieloną i białą najlepiej parzyć wodą o temperaturze 60-80 stopni, często można ją zalewać wielokrotnie. 
Ciekawostką jest fakt, że najlepsze działanie pobudzające ma herbata krótko parzona (do 3 minut), ponieważ wtedy przedostaje się najwięcej kofeiny. Dłuższy czas parzenia sprawia, że herbata nabiera właściwości uspokajających. Czy wiecie, że liście herbaty mogą zawierać znacznie więcej kofeiny niż ziarna kawy ? ja do niedawna jeszcze nawet o tym nie wiedziałam, byłam wręcz pewna, że to kawa wiedzie prym, a tu taka niespodzianka. 

A jakie w ogóle mamy rodzaje herbaty ? jest herbata czarna, biała, zielona i czerwona. Czy wiecie, że najstarsze rodzaje herbaty mają ponad 1700 lat ?
Warto jeszcze wspomnieć dlaczego w ogóle warto pić herbatę. Oprócz jej walorów smakowych ma jeszcze inne właściwości - jedną z nich jest to, że zawarte w herbacie flawonoidy opóźniają procesy starzenia, tak więc herbata działa na nas odmładzająco. Teraz pijąc herbatę wyobraźcie sobie, że jesteście na jakimś super zabiegu w spa i będziecie wyglądać rewelacyjnie, hihi można i tak co nie. Ale tak na serio herbata naprawdę nam w tym pomaga. Dodatkowo picie herbaty wspomaga ochronę przed miażdżycą i zawałem serca, obniża poziom cholesterolu. Herbata pomaga przy owrzodzeniach i chorobach grzybiczych, bardzo często jest jednym ze składników kosmetyków, zwłaszcza ta zielona. Herbata dodaje sił i energii, poprawia nastrój i naszą koncentrację, usuwa senność. Czy jeszcze potrzebujesz więcej zachęty, aby pić herbatę ? naprawdę to wspaniały wspomagacz. Należy jednak pamiętać, że tak jak kawy nie można jej pić w nadmiarze, nie powinno się jej pić do posiłku bo może utrudniać wchłanianie się żelaza z pożywienia. Jak to się mówi, wszystko z umiarem. 




Ale dość już tej teorii. Teraz przejdźmy do herbatnika. Takie cudo stworzyła Martyna z Lajtowa mama living. Nie wiem czy pamiętacie jej przyprawniki, było o nich także na blogu. A teraz mamy nowość - fiolki pełne różnego rodzaju herbat. Herbatnik wygląda po prostu pięknie, ja uwielbiam takie dodatki do kuchni i lubię mieć wszystko pod ręką. Dostępnych jest osiem herbat zamkniętych w szklanych fiolkach, w drewnianym stojaku. Świetny pomysł i tu należą się Martynie wielkie brawa za pomysł i sam produkt. To również wspaniały pomysł na prezent. Dodatkowo możecie otrzymać także zapas wszystkich dostępnych herbat. Zajrzyjcie na stronę i sami zobaczcie. Ja z całego serca polecam. 





Wszystkie herbaty spróbowałam i wszystkie mi smakują. Moją ulubioną jest herbata Mango Twist - smakuje po prostu obłędnie. Zalewam ją teraz gorącą wodą, przelewam do dzbanka i uzupełniam zimną wodą i dodaje kostki lodu. Świetnie chłodzi i orzeźwia podczas tych upałów. 


Składniki: mango (44%), ananas, jabłko, pomarańcza kwiat słonecznika, nagietek, kwiat granatu, aromat.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Rodzaj: owocowa
Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 5-8 minut.



Równie pyszna jest czerwona herbata Houdini - PU-ERH, którą pije zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjnie gasi pragnienie. 


Składniki: herbata pu-erh, jabłko, goji, pomarańcza liofilizowana, aromat, chili, kwiat granatu.
Sposób przygotowania: zalać wodą o temperaturze 100°C, parzyć przez 2-3minuty.
Kraj pochodzenia: Chiny




 Zapraszam was na herbatkę. 

Komentarze

  1. Bardzo lubię herbatę, piję dużo częściej, niż kawę, te fiolki wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką masz piękną szklaneczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam herbatę piję hektolitry
    fajnie to wygląda

    a na mango mam wielki smak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ps. herbaty nie powinno sie trzymać w przeźroczystych naczyniach ;) ale ładnie to wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta z mango rzeczywiście musi byc super, skład rewelacja, trudno o taki w sklepach☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Poczytałem, poczytałem i idę nastawić wodę na herbatkę.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ogromną herbaciarą! preferuję czarną z różnymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam herbaty ♥ Piję codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy artykuł Marzenko !! Pozdrawiam serdecznie , Ilona z instagrama 🤗💗🍵🍋👌👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna sprawa. Lubię takie "dziwne" herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie się wproszę na takie pyszne herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię dobre herbatki :) Szczególnie na zimno w takie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię herbatę. Najczęściej piję herbatę czarną z dodatkami np. wanilią w takie upały jak teraz (oczywiście przestudzoną) i wtedy, kiedy dopada mnie przeziębienie (herbaty rozgrzewające z dodatkiem miodu, imbiru i cytryny). Natomiast mój M. pije herbatę zieloną.
    Kawę też lubię.
    Serdecznie Cię Marzenko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubimy różne herbaty, ale najczęściej są to ziołowe z ogródka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czerwona herbata Pu-erh jest też bardzo zdrowa. Czerwona herbata pomaga między innymi w walce z wysokim cholesterolem, problemami z żołądkiem i wątrobą. Tylko z czerwoną herbatą, czy też ogólnie z herbatami nie można przesadzać z ilością wypijanych w ciągu dnia herbat.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.