"Sztuka gotowania" recenzja książki
To kolejna książka, którą można nazwać arcydziełem - tak samo jak pierwszą książkę "Leksykon smaków" Niki Segnit. Autorka światowego bestsellera wydała właśnie kolejne dzieło "Sztuka gotowania" i już od pierwszych jej stron wiem, że to książka, którą powinien mieć każdy i z niej korzystać.
To niezwykła podróż po świecie smaków i aromatów, to odkrywanie nieznanych kulinarnych krain. Tak jak poprzednia książka, ta również jest napisana swobodnym stylem i lekkością.
"Sztuka gotowania" zostałam podzielona na 12 rozdziałów:
- pieczywo
- chleb kukurydziany, polenta i gnocchi
- luźne ciasto
- zasmażka
- wywary, zupy i potrawki
- orzechy
- ciasta i ciasteczka
- czekolada
- cukier
- custard
- sosy
- gęste ciasto
Jest również wstęp i kilka słów na temat samej nauki gotowania.
Podstawą tej książki jest zbiór 77 podstawowych przepisów, których opanowanie pozwoli nam na szaleństwa w kuchni, tworzenie, próbowanie, własną improwizację. I powiem wam, że bardzo mi się podoba podejście autorki do gotowania, zastępuje ona różne składniki innymi, zamiast mąki do chleba dodaje przecier jabłkowy, dzieli się z nami bardzo dużą dawką wiedzy i przeplata to wszystko osobistymi historiami. Czytając tą książkę wybieramy się w podróż i wcale nie mamy ochoty z niej wracać. Przechodząc kolejne jej etapy mamy możliwość zrozumienia sztuki kulinarnej od podszewki i nabieramy pewności w kuchni. Przepisy zawarte w książce pomogą nam stać się prawdziwymi mistrzami i działać w kuchni.
Zgłębiając wiedzę z książki dowiesz się jak bawić się smakiem, jak gotować bez z góry ustalonych proporcji, nauczysz się zamieniać składniki i tworzyć własne wersje dań. To naprawdę nie jest takie trudne, trzeba tylko znać podstawy.
Tytuł - "Sztuka gotowania"
Autor - Niki Segnit
Twarda oprawa, stron 624
Cena - 69,99 zł
Wydawnictwo Buchmann
NIe slyszałam o niej ale z pewnością zainteresuje wiele osób :)
OdpowiedzUsuńZachęcająca recenzja ☺
OdpowiedzUsuńwydaje się interesująca :)
OdpowiedzUsuńWartościowa pozycja! Na pewno wyróżnia się na tle klasycznych książek kucharskich :)
OdpowiedzUsuńjak fajnie ilustrowana :) lubię taki styl
OdpowiedzUsuńzapowiada się fajnie, tylko czy ją znajdę?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie książki, wydaje się super
OdpowiedzUsuń