Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką
To ciasto to jedno z najłatwiejszych, najszybszych i najpyszniejszych ciast jakie znam. Zrobicie je dosłownie w kilka minut plus czas pieczenia i nie potrzebujecie nawet miksera. Jak jadą niezapowiedziani goście, lub macie ochotę na coś słodkiego i pysznego to ciasto będzie wręcz idealne. A jak lubią je dzieci - dosłownie znika nie wiadomo kiedy. Możecie je zrobić dosłownie z każdymi owocami, możecie zrobić same bez owoców, z kruszonką lub bez, możecie zrobić z lukrem, czekoladą czy posypać cukrem pudrem.
Ostatnio robiłam je już kilka razy i pojawił się przepis na blogu z truskawkami i kruszonką. Prosiłyście mnie w wiadomościach prywatnych, aby podała składniki w gramach, bo nie zawsze macie odpowiedni kubeczek jogurtu. Tak więc, tym razem jak robiłam ciasto pamiętałam o was i zważyłam wszystkie składniki dokładnie, mam nadzieję, że teraz więcej osób je zrobi i będzie się cieszyło smakiem, bo jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku.
Życzę wam smacznego i cudownego dnia.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g porzeczek (czarna, czerwona, biała)
kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru
Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą.
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców.
Kruszonką posypujemy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut.
mniamm bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :)
UsuńTakie ciasto zjada się z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Są pyszne :-)
UsuńOrzeźweiające i smacznego *.*
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTakie jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam takie ciacha. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
Usuńkocham porzeczki!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
Usuńpyszne letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko :-)
UsuńKuszące!
OdpowiedzUsuńNo wyszło idealne :-)
UsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńTortownica o średnicy 26 cm :-)
UsuńTym razem ciasto nie dla mnie, bo nie mogę jeść porzeczek.
OdpowiedzUsuńKochana możesz dać inne owoce. Będzie równie pyszne :-)
UsuńStrasznie kusisz kochana tym ciastem. Muszę sobie takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo jest naprawdę pyszne :-)
UsuńMarzenko ciasto prezentuje sie wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńBardzo lubię takie ciacho☺
OdpowiedzUsuńSuper kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńPrezentuje się po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPoproszę o kawałeczek! Pycha :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńPiękne ciasto, trudno się takiemu oprzeć, na jednym kawałku pewnie bym się nie zatrzymała :)
OdpowiedzUsuńNo ciężko poprzestać na jednym bo jest pyszne :-)
UsuńTrzeba korzystać z sezonowych owoców póki są, a takie ciasta są do tego świetne :)
OdpowiedzUsuńOj tak Iwonko :-) pozdrawiam :-)
Usuńależ bym takie ciacho zjadła ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-)
Usuń