Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki


Pyszny, aromatyczny z lekką kwaskowatą nutką dżem z porzeczek. Ostatnio jak byłam u mamy to narwałam sobie czarnej i czerwonej porzeczki. Część zjedliśmy, bo bardzo lubimy, część zamroziłam do owsianek na zimę a z reszty zrobiłam kilka słoiczków dżemu. Wyszedł wspaniały w smaku, nie dawałam zbyt dużo cukru, świadomie zostawiłam go lekko kwaśnego, czarne porzeczki były bardzo dojrzałe i słodkie. Jeżeli lubicie bardziej słodkie dżemy dodajcie więcej cukru. Taki dżem porzeczkowy jest rewelacyjny jako dodatek do tortów czy innych ciast, przełamuje słodycz różnych kremów. Tak samo jak dżem agrestowy. 
A wy robicie w tym roku jakieś dżemy ? lub inne pyszne przetwory domowe ?



Składniki:



- 1 kg czarnej porzeczki

- 1 kg czerwonej porzeczki
- 500-800 g cukru



Porzeczki czyścimy i odrywamy z gronek. Wrzucamy do miski z wodą i płuczemy. Przekładamy do garnka i wstawiamy na gaz. Gotujemy na niewielkim ogniu 2 godziny. 


Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 2-3 godzin na małym ogniu, aż dżem będzie miał odpowiednią gęstość. Ja zawsze biorę odrobinę dżemu na talerzyk, zostawiam, aby wystygł i sprawdzam czy już jest odpowiedni. 

Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i odstawiam na chwilkę do góry dnem.
Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.