Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki
A wy robicie w tym roku jakieś dżemy ? lub inne pyszne przetwory domowe ?
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 500-800 g cukru
Porzeczki czyścimy i odrywamy z gronek. Wrzucamy do miski z wodą i płuczemy. Przekładamy do garnka i wstawiamy na gaz. Gotujemy na niewielkim ogniu 2 godziny.
Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 2-3 godzin na małym ogniu, aż dżem będzie miał odpowiednią gęstość. Ja zawsze biorę odrobinę dżemu na talerzyk, zostawiam, aby wystygł i sprawdzam czy już jest odpowiedni.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i odstawiam na chwilkę do góry dnem.
Smacznego.
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam porzeczkowe konfitury. Mniiammmmm....
Oj ja też :-) buziaczki Aniu :-)
Usuńbardzo lubię dżem z czarnej porzeczki a i taki mix musi być pyszny
OdpowiedzUsuńJest kochana :-) smak idealny :-)
Usuńrobiłam w tym roku, uwielbiam dżemy z czarnej porzeczki ;)
OdpowiedzUsuńJa też kochana :-) zawsze musi być :-)
UsuńPyszna klasyka;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńdo pleśniaczka najlepszy :)
OdpowiedzUsuńOj tak i do tortów :-)
UsuńApetyczne, zrobię sobie :)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo. Pozdrawiam :-)
Usuń