Kotlety z mięsa i ryżu


Dzień dobry słoneczka. Zrobiłam ostatnio takie fajne kotlety i dzielę się dzisiaj z wami przepisem. Są bardzo łatwe do przygotowania a składniki możecie sobie dowolnie zmieniać. Zamiast soczewicy możecie dać fasolę lub groszek. Podstawą kotletów jest mięso i ryż a reszta to dodatki jakie lubicie lub macie akurat pod ręką. Do takich kotletów super pasują różne surówki lub sałatki, można także zrobić jakiś sos - np. pieczarkowy. Jestem pewna, że takie kotlety wam zasmakują. Ja podałam je na obiad ale można je wykorzystać jako posiłek do pracy czy nawet jako dodatek do kanapek. Zapraszam i życzę wam miłego dnia.


Składniki:

- 500 g mięsa drobiowego (u mnie filet i udko z kurczaka bez kości)
- 200 g ryżu jaśminowego
- pół słoiczka pomidorów w zalewie 
- puszka soczewicy
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 jajko
- łyżka oleju rzepakowego (Woj-Len)


Mięso kroimy na kawałki i mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i słodką paprykę. Mieszamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy go do mięsa. Pomidorki drobno kroimy i dodajemy do mięsa, soczewicę odsączamy i również dodajemy do miski. 

Wszystko razem mieszamy i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Za pomocą dłoni formujemy duże kulki i lekko je spłaszczamy. Układamy kotlety na blaszce. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy kotlety przez 30-35 minut. Mają się ładnie zarumienić, pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu.

Kotlety podajemy z sosem, ulubioną surówką.
Smacznego. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.